علائم افسردگی چیست؟

علائم افسردگی چیست؟
علائم افسردگی چیست؟

اختلال افسردگی از بیماری های شایع با علائم آزار دهنده است که بسیاری از افراد آن را با حس ناراضی بودن از زندگی و غم و ناراحتی های طبیعی که در زندگی بسیاری پیش می آید اشتباه می گیرند در حالی که این دو با هم یکسان نیستند.

اصطلاح کلی افسردگی امروزه اغلب برای توصیف احساس ناخوشایند بعد از یک هفته بد کاری یا احساساتی که افراد در دوره های خاص زندگی مانند دوران طلاق تجربه می کنند استفاده می شود اما اختلال افسردگی ماژور (نوعی افسردگی) بسیار پیچیده تر از این موارد می باشد.

در ادامه قصد داریم درباره علائم و نشانه های افسردگی صحبت کنیم. با سومیتا همراه باشید؛

علائم افسردگی چیست؟

با کمک برخی علائم خاص می توان افسردگی واقعی را از احساس غمگین بودن گذرا که همه افراد ممکن است گاهی در زندگی تجربه کنند تمیز داد. به طور کلی تشخیص این که آیا احساسات ناخوشایند موجود به دلیل افسردگی رخ داده اند یا خیر، می تواند اولین قدم برای برطرف کردن آن ها باشد.

برخی علائم هشدار دهنده افسردگی عبارتند از :

1. چشم انداز نا امید کننده از زندگی

افسردگی ماژور نوعی اختلال خلقی است که روی احساس فرد در مورد چشم انداز کلی اش از زندگی تاثیر می گذارد و نگاه نا امیدانه به زندگی شایع ترین علامت این اختلال محسوب می شود.

سایر احساسات مرتبط می تواند شامل بی ارزشی، نفرت از خود یا احساس گناه بی مورد باشد. افراد مبتلا به افسردگی معمولا از افکار تکرار شوند ای همچون “همه چیز تقصیر من است” یا “هدف از همه این ها چیست” رنج می برند.

2. از دست دادن علایق

افسردگی می تواند لذت ناشی از علایق فرد را از بین ببرد و از دست دادن علاقه یا اجتناب از انجام فعالیت هایی که زمانی فرد به آن ها علاقه زیادی داشت از جمله ورزش های خاص، سرگرمی ها، بیرون رفتن با دوستان و غیره از دیگر نشانه های واضح افسردگی ماژور محسوب می شود.

یکی از مهم ترین موارد این است که ممکن است فرد علاقه اش را به رابطه جنسی از دست داده و کاهش میل جنسی یا حتی کاهش توانایی جنسی را تجربه کند.

3. خستگی و مشکلات خواب

یک علت این که فرد افسرده ممکن است از انجام کارهای مورد علاقه اش لذت نبرد، احساس خستگی شدید او می باشد زیرا افسردگی اغلب با کمبود انرژی و احساس خستگی شدید همراه است که می تواند یکی از ناتوان کننده ترین علائم افسردگی باشد و به خواب بیش از حد منجر شود.

علاوه بر این افسردگی ممکن است با بی خوابی ارتباط داشته باشد و هر یک دیگری را تشدید کنند. به طور کلی کمبود خواب کافی می تواند به اضطراب منجر شود.

4. اضطراب

اگرچه ثابت نشده افسردگی در افراد می تواند به اضطراب منجر شود اما گفته شده این دو وضعیت اغلب با هم و به طور همزمان رخ می دهند.

برخی علائم اضطراب می تواند شامل موارد زیر باشد :

  • عصبی بودن، بی قراری یا احساس تنش
  • احساس خطر، وحشت یا ترس
  • ضربان قلب سریع
  • تنفس سریع و پی در پی
  • تعریق شدید
  • لرزش یا انقباض عضلانی
  • مشکل در تمرکز یا واضح فکر کردن در مورد هر چیزی غیر از موردی که فرد نگران آن است

5. تحریک پذیری در مردان

افسردگی می تواند اثرات متفاوتی روی زنان و مردان بگذارد. به عنوان مثال مشخص شده مردان مبتلا به افسردگی ممکن است علائمی مانند تحریک پذیری، رفتارهای پر خطر یا فرار، مصرف مواد مخدر یا عصبانیت بی جا از خود نشان دهند.

از سوی دیگر مردان معمولا کمتر از زنان افسردگی خود را تشخیص داده یا برای درمان آن اقدام می کنند.

6. تغییر در اشتها و وزن

وزن و اشتهای افراد مبتلا به افسردگی ممکن است دچار تغییراتی شود که این تجربه می تواند در افراد مختلف متفاوت باشد. به عنوان مثال برخی افراد اشتهای بیشتری داشته و وزن اضافه می کنند در حالی که برخی دیگر اشتهای خود را از دست داده و وزن کم می کنند.

یکی از روش های تشخیص این که آیا این تغییرات با افسردگی مرتبط است یا خیر، عمدی بودن یا نبودن آن ها می باشد. اگر این تغییرات عمدی و ارادی نباشد می تواند به دلیل افسردگی رخ داده باشد.

7. احساسات غیر قابل کنترل

فرد مبتلا به افسردگی ممکن است در یک لحظه به شدت خشمگین باشد و لحظه دیگر بی اختیار گریه کند، در حالی که هیچ عامل بیرونی باعث این نوسان نشده است.

به عبارت دیگر احساسات فرد بدون هیچ گونه عامل محرک بیرونی در مدت زمان کوتاه به شدت نوسان دارد و فرد نوسانات خلقی شدیدی را تجربه می کند.

8. اقدام به خودکشی

افسردگی در برخی موارد با خودکشی همراه است. به طور کلی افرادی که در اثر خودکشی جان خود را از دست می دهند اغلب ابتدا علائم افسردگی از خود بروز داده و با دیگران درباره آن صحبت می کنند. همچنین معمولا چندین بار اقدام نا موفق به خودکشی داشته اند.

در صورتی که در اطرافیان شما افرادی هستند که حدس می زنید در اثر افسردگی ممکن است دست به خودکشی یا آسیب به خود یا دیگران بزنند، توصیه می شود :

  • با مرکز اورژانس تماس بگیرید
  • تا رسیدن کمک کنار فرد بمانید
  • هر گونه سلاح گرم یا سرد که می تواند باعث آسیب شود از او دور کنید
  • به حرف هایش گوش دهید، از قضاوت کردن بپرهیزید، بحث یا تهدید نکنید و سر او فریاد نزنید

چه زمانی به پزشک مراجعه شود؟

افرادی که به مدت بیش از 2 هفته برخی از علائم ذکر شده در این مقاله را تجربه کرده اند ممکن است دچار اختلال افسردگی ماژور باشند. تشخیص این مسئله برای دریافت کمک های لازم و مناسبت ضروری است.

اگرچه افسردگی میلیون ها نفر را در سراسر دنیا تحت تاثیر قرار داده اما خوشبختانه روش های مختلف از تغییر سبک زندگی گرفته تا دارو درمانی برای درمان آن در دسترس است.

صرف نظر از مسیر درمانی که در پیش گرفته می شود، درخواست کمک از متخصصان حرفه ای اولین مرحله برای درمان می باشد.

منبع: healthline