تاثیر قهوه در سوخت و ساز و چربی سوزی بدن چیست؟

تاثیر قهوه در سوخت و ساز و چربی سوزی بدن
تاثیر قهوه در سوخت و ساز و چربی سوزی بدن

قهوه حاوی کافئین است که رایج ترین ماده روانگردان مصرفی در جهان است.

کافئین همچنین امروزه در اکثر مکمل های تجاری چربی سوز گنجانده شده است – و دلیل خوبی هم دارد.

علاوه بر این، این یکی از معدود مواد شناخته شده برای کمک به حرکت چربی از بافت های چربی شما و افزایش سوخت و ساز یا متابولیسم بدن است.

اما آیا واقعا قهوه به کاهش وزن کمک می کند؟ در ادامه این مقاله به تاثیر قهوه بر سوخت و ساز و چربی سوزی بدن می پردایم. با سومیتا همراه باشید؛

قهوه حاوی مواد محرک است

بسیاری از مواد فعال بیولوژیکی موجود در دانه های قهوه به نوشیدنی نهایی راه پیدا می کنند.

تعدادی از آن ها می توانند سوخت و ساز را تحت تاثیر قرار دهند :

  • کافئین : محرک اصلی قهوه
  • تئوبرومین : محرک اصلی موجود در کاکائو. همچنین در مقادیر کمتری در قهوه یافت می شود
  • تئوفیلین : محرک دیگری که هم در کاکائو و هم در قهوه یافت می شود. برای درمان آسم استفاده شده است
  • کلروژنیک اسید : یکی از اصلی ترین ترکیبات فعال بیولوژیکی در قهوه. ممکن است به کند کردن جذب کربوهیدرات ها کمک کند

مهمترین آن ها کافئین است که بسیار قوی است و به طور کامل مورد مطالعه قرار گرفته است.

کافئین با مسدود کردن یک انتقال دهنده عصبی بازدارنده به نام آدنوزین عمل می کند. کافئین با مسدود کردن آدنوزین، شلیک نورون ها و آزادسازی انتقال دهنده های عصبی مانند دوپامین و نوراپی نفرین را افزایش می دهد. این به نوبه خود باعث می شود احساس انرژی و بیداری بیشتری داشته باشید.

به این ترتیب قهوه به شما کمک می کند تا زمانی که احساس خستگی می کنید فعال بمانید. در واقع ممکن است عملکرد ورزش را به طور متوسط ​​11 تا 12 درصد بهبود بخشد.

قهوه می تواند به انتقال چربی از بافت چربی کمک کند

کافئین سیستم عصبی را تحریک می‌ کند که سیگنال‌ های مستقیمی را به سلول‌ های چربی ارسال می‌ کند و به آن ها می‌ گوید که چربی را تجزیه کنند.

این کار را با افزایش سطح هورمون اپی نفرین در خون انجام می دهد.

اپی نفرین، همچنین به عنوان آدرنالین شناخته می شود، از طریق خون شما به بافت های چربی می رسد و به آن ها سیگنال می دهد که چربی ها را تجزیه کرده و آن ها را در خون آزاد کنید.

البته آزاد کردن اسیدهای چرب در خون به کاهش چربی کمکی نمی‌ کند مگر اینکه کالری بیشتری نسبت به رژیم غذایی خود بسوزانید. این وضعیت به عنوان تعادل انرژی منفی شناخته می شود.

شما می توانید با کم خوردن یا ورزش بیشتر به تعادل انرژی منفی برسید. استراتژی مکمل دیگر مصرف مکمل های چربی سوز مانند کافئین است.

قهوه می تواند میزان سوخت و ساز شما را افزایش دهد

به سرعتی که در زمان استراحت کالری می سوزانید نرخ متابولیک استراحت (RMR) می گویند.

هرچه میزان سوخت و ساز شما بیشتر باشد، کاهش وزن برای شما آسان تر است و می توانید بدون افزایش وزن بیشتر غذا بخورید.

مطالعات نشان می‌ دهند که کافئین قهوه می‌ تواند نرخ متابولیک استراحت را 3 تا 11 درصد افزایش دهد و دوزهای بزرگ‌ تر تاثیر بیشتری دارند.

جالب توجه است که بیشتر افزایش سوخت و ساز ناشی از افزایش چربی سوزی است.

متاسفانه این اثر در افراد چاق کمتر مشخص است.

یک مطالعه نشان داد که کافئین چربی سوزی را تا 29 درصد در افراد لاغر افزایش می دهد در حالی که این افزایش در افراد چاق تنها حدود 10 درصد بود.

همچنین به نظر می‌رسد که این اثر با افزایش سن کاهش می‌ یابد و در افراد جوان‌ تر بیشتر است.

قهوه و کاهش وزن در دراز مدت

یک نکته مهم وجود دارد : افراد به مرور زمان نسبت به اثرات کافئین تحمل پیدا می کنند.

در کوتاه مدت کافئین می تواند سرعت سوخت و ساز و چربی سوزی را افزایش دهد اما پس از مدتی افراد نسبت به اثرات آن تحمل پیدا می کنند.

اما حتی اگر قهوه باعث نشود در دراز مدت کالری بیشتری مصرف کنید باز هم این احتمال وجود دارد که اشتها را کم کند و به شما کمک کند کمتر غذا بخورید.

در یک مطالعه کافئین اثر کاهش اشتها در مردان داشت اما در زنان نه و باعث می‌ شد که پس از مصرف کافئین در وعده‌ های غذایی کمتر غذا بخورند. با این حال مطالعه دیگری هیچ تاثیری را برای مردان نشان نداد.

اینکه قهوه یا کافئین می تواند در طولانی مدت به کاهش وزن شما کمک کند ممکن است به خود فرد بستگی داشته باشد. در این مرحله شواهدی از چنین اثرات بلندمدتی وجود ندارد.

خلاصه

اگرچه کافئین می‌ تواند سوخت و ساز بدن شما را در کوتاه‌ مدت افزایش دهد، این اثر در مصرف‌ کنندگان طولانی مدت قهوه به دلیل تحمل کاهش می‌ یابد.

اگر در درجه اول به خاطر کاهش چربی به قهوه علاقه مند هستید ممکن است بهترین کار این باشد که عادت های نوشیدن قهوه خود را چرخه ای کنید تا از افزایش تحمل جلوگیری کنید. شاید سیکل های دو هفته ای و دو هفته استراحت بهترین باشد.

البته دلایل بسیار خوبی برای نوشیدن قهوه وجود دارد از جمله این واقعیت که قهوه یکی از بزرگترین منابع آنتی اکسیدان در رژیم غذایی غربی است.

همچنین بخوانید : مواد غذایی افزایش دهنده متابولیسم بدن

منبع : healthline