5 خاصیت شگفت انگیز بلوط برای سلامتی بدن

خواص بلوط
خواص بلوط

بلوط (به انگلیسی : Acorns) آجیل درختان بلوط است که به وفور در سراسر جهان رشد می کنند. اگرچه این آجیل مملو از مواد مغذی است، اما اغلب در مورد خوردن یا نخوردن آن بحث هایی صورت می گیرد.

بلوط که زمانی غذای اصلی جوامع مختلف بود اما امروزه زیاد مصرف نمی شود.

در ادامه این مقاله به بررسی خواص دارویی و درمانی بلوط برای سلامتی بدن و همچنین عوارض و مضرات آن می پردازیم. با سومیتا همراه باشید؛

بلوط ها معمولا برای خوردن بی خطر هستند

بلوط ها شهرت بدی به دست آورده اند زیرا حاوی تانن هستند – گروهی از ترکیبات گیاهی تلخ که در صورت مصرف زیاد ممکن است مضر باشند.

تانن ها به عنوان یک ماده ضد مغذی در نظر گرفته می شوند، به این معنی که آن ها توانایی بدن شما را برای جذب مواد مغذی ضروری از غذا کاهش می دهند.

علاوه بر این مصرف مقادیر زیاد تانن ممکن است منجر به اثرات نامطلوب سلامتی مانند آسیب شدید کبد و سرطان شود.

با این حال بیشتر تانن‌ ها هنگامی که بلوط‌ ها برای مصرف آماده می‌ شوند – اغلب با خیساندن یا جوشاندن، از آن خارج می‌شوند. در حالی که هیچ مطالعه ای در مورد سمیت بلوط خام در انسان وجود ندارد، این آجیل به ندرت به صورت خام خورده می شود.

فواید و مزایای بلوط برای سلامتی بدن

1. بسیار مغذی است

اگرچه مشخصات دقیق مواد مغذی به گونه بلوط بستگی دارد اما همه آن ها مملو از مواد مغذی ضروری هستند. بلوط ها به ویژه سرشار از پتاسیم، آهن، ویتامین های A و E و چندین ماده معدنی مهم دیگر هستند.

به علاوه این آجیل کالری کمی دارد. بیشتر کالری آن ها به شکل چربی های غیراشباع سالم است.

یک وعده 28 گرمی بلوط خشک حاوی مواد مغذی زیر است :

کالری : 144
پروتئین : 2 گرم
چربی : 9 گرم
کربوهیدرات : 15 گرم
فیبر : 4 گرم
ویتامین A : حدود 44 درصد مقدار مورد نیاز روزانه
ویتامین E : حدود 20 درصد مقدار مورد نیاز روزانه
آهن : 19 درصد مقدار مورد نیاز روزانه
منگنز : 19 درصد مقدار مورد نیاز روزانه
پتاسیم : 12 درصد مقدار مورد نیاز روزانه
ویتامین B6 : حدود 10 درصد مقدار مورد نیاز روزانه
فولات : 8 درصد مقدار مورد نیاز روزانه

دانشمندان همچنین بیش از 60 ترکیب گیاهی مفید را در بلوط شناسایی کرده‌ اند از جمله کاتچین، رسوراترول، کوئرستین و گالیک اسید – آنتی اکسیدان‌ های قوی که می‌ توانند به محافظت از سلول‌ های شما در برابر آسیب کمک کنند.

این آنتی اکسیدان ها با فواید سلامتی متعددی مانند کاهش خطر ابتلا به بیماری قلبی، دیابت و سرطان مرتبط هستند.

2. ممکن است سلامت روده را بهبود بخشد

باکتری های موجود در روده شما نقش کلیدی در سلامت کلی شما دارند. عدم تعادل این باکتری ها با چاقی، دیابت و بیماری های روده مرتبط است.

بلوط منبع عالی فیبر است که باکتری های مفید روده شما را تغذیه می کند.

علاوه بر این بلوط مدت‌ هاست که به عنوان یک داروی گیاهی برای درمان درد معده، نفخ، حالت تهوع، اسهال و سایر شکایات رایج گوارشی استفاده می‌ شود.

در یک مطالعه 2 ماهه بر روی 23 بزرگسال مبتلا به سو هاضمه مداوم، کسانی که 100 میلی گرم عصاره بلوط مصرف کردند نسبت به کسانی که یک کپسول نشاسته ذرت مصرف کردند، درد کلی کمتری داشتند.

با این حال در این مطالعه از عصاره بسیار غلیظ استفاده شد. معلوم نیست که بلوط های کامل همان اثر را داشته باشند.

تحقیقات بیشتری در مورد اثرات گوارشی آن ها مورد نیاز است.

3. سرشار از آنتی اکسیدان است

آنتی اکسیدان ها ترکیباتی هستند که از سلول های شما در برابر آسیب ناشی از مولکول های بالقوه مضر به نام رادیکال های آزاد محافظت می کنند.

تحقیقات نشان می دهد که رژیم های غذایی سرشار از آنتی اکسیدان ممکن است به پیشگیری از بیماری های مزمن مانند بیماری قلبی، دیابت و برخی سرطان ها کمک کند.

بلوط سرشار از آنتی اکسیدان هایی مانند ویتامین های A و E و همچنین ترکیبات گیاهی متعددی است.

یک مطالعه حیوانی اشاره کرد که عصاره بلوط غنی از آنتی اکسیدان باعث کاهش التهاب در موش های مبتلا به آسیب تولید مثل می شود.

گفته می شود تحقیقات انسانی مورد نیاز است.

4. در طبیعت فراوان است

بیش از 450 گونه بلوط در سراسر جهان بلوط تولید می کنند. اینها عمدتا در نیمکره شمالی هستند.

از پاییز تا اوایل بهار، می توانید صدها – اگر نه هزاران – بلوط بالغ را روی زمین زیر این درختان پیدا کنید. این آجیل برای علوفه بی خطر در نظر گرفته می شود اما باید مراقب آجیل های فاسد باشید. نمونه های سبز و نارس نیز نباید جمع آوری شوند.

اگر بلوط در طبیعت جمع آوری شود، می تواند یک انتخاب غذای محلی رایگان، مغذی و پایدار باشد.

عوارض و مضرات بلوط

بلوط خام ممکن است مضر باشد

تانن موجود در بلوط خام به عنوان یک ماده ضد مغذی عمل می کند و جذب برخی از ترکیبات غذایی را کاهش می دهد. آن ها همچنین با سرطان های خاصی مرتبط هستند و ممکن است در صورت مصرف در مقادیر زیاد باعث آسیب کبدی شوند.

برخی از افراد تهوع و یبوست ناشی از بلوط های خام را گزارش می کنند، اگرچه این مورد توسط تحقیقات تایید نشده است. علاوه بر این تانن ها طعم تلخی به این آجیل می دهند.

بنابراین خوردن بلوط خام توصیه نمی شود.

شما به راحتی می توانید با جوشاندن یا خیس کردن بلوط ها، تانن ها را از بین ببرید. این فرآیند تلخی آن ها را از بین می برد و آن ها را برای خوردن بی خطر می کند.

ممکن است باعث واکنش های آلرژیک شود

بلوط یک آجیل درختی است که یکی از رایج ترین آلرژن ها در سراسر جهان محسوب می شوند.

در واقع تا 1.2 درصد از جمعیت ایالات متحده به یک یا چند آجیل درختی حساسیت دارند.

واکنش های آلرژیک به آجیل درختی از خارش خفیف، خارش گلو و آبریزش چشم تا آنافیلاکسی متغیر است – یک پاسخ بالقوه تهدید کننده زندگی که می تواند باعث دشواری شدید تنفس شود.

خوردن آن می تواند دشوار باشد

جمع آوری و تهیه بلوط می تواند زمان بر باشد. اگرچه در طبیعت فراوان هستند اما معمولا در فروشگاه های مواد غذایی فروخته نمی شوند.

شما همچنین باید آن ها را از تانن هایشان جدا کنید تا تلخی آن ها را کاهش دهید و مطمئن شوید که برای خوردن ایمن هستند. این کار را می توان با جوشاندن یا خیساندن انجام داد.

اگرچه این فرآیند بسیار ساده است اما ممکن است دست و پا گیر به نظر برسد – به خصوص از آنجایی که سایر آجیل ها به راحتی در دسترس هستند و خوردن آن ها بسیار آسان تر است.

نحوه خوردن بلوط

بلوط‌های خام حاوی مقادیر زیادی تانن هستند – ماده‌ای شیمیایی که باعث تلخی آن‌ ها می‌شود و احتمالا خوردن آن‌ ها در مقادیر زیاد خطرناک است.

با این وجود حذف تانن ها به روش های مختلفی امکان پذیر است.

یکی از این روش ها جوشاندن است :

  • به دنبال بلوط‌ های کاملا بالغ و قهوه‌ ای باشید که کلاهک‌ های آن هنوز بسته است. از مصرف بلوط های سبز و نارس خودداری کنید زیرا تانن بیشتری دارند
  • بلوط های خود را کاملا بشویید تا هر گونه آلودگی مانند خاک و حشرات کوچک را از بین ببرید
  • پوسته های سخت را با استفاده از آجیل شکن جدا کنید
  • بلوط های خام را به مدت 5 دقیقه یا تا زمانی که آب آن قهوه ای تیره شود، در قابلمه ای بجوشانید. آجیل ها را با آبکش صاف کنید و آب تیره آن را دور بریزید
  • این مرحله را تکرار کنید تا آب شفاف شود

پس از شسته شدن تانن ها، آجیل ها برای خوردن بی خطر در نظر گرفته می شوند. می توانید آن ها را در فر با دمای 190 درجه سانتیگراد به مدت 15 تا 20 دقیقه برای یک میان وعده سریع و مقوی بپزید.

اگر می توانید آن‌ ها را با عسل تفت دهید یا بعد از پخت با شکر ترکیب کنید. بلوط های خشک را می توان برای استفاده در نان ها و شیرینی ها به آرد تبدیل کرد.

خلاصه

بلوط های خام به دلیل داشتن تانن که در صورت مصرف زیاد سمی هستند، ناامن تلقی می شوند.

با این حال، می توانید تانن ها را با جوشاندن یا خیساندن حذف کنید. بلوط هایی که به درستی آماده شده اند کاملا خوراکی و سرشار از مواد مغذی مانند آهن و منگنز هستند. برشته شده خوشمزه، همچنین می توان آنها را به آرد تبدیل کرد.

اگر به جست‌وجوی علوفه و تهیه غذای خود در طبیعت علاقه دارید، بلوط‌ها می‌توانند یک مکمل فریبنده در رژیم غذایی شما باشند.

همچنین بخوانید : خواص شاه بلوط چیست؟

منبع : healthline