علائم آنفلوآنزا چیست؟

علائم آنفلوآنزا چیست؟
علائم آنفلوآنزا چیست؟

آنفلوآنزا از بیماری های بسیار شایع با علائم شبیه سرماخوردگی است. این علائم می تواند از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد اما اکثر افراد مبتلا مواردی همچون تب، لرز، سردرد، بدن درد، احتقان، سرفه و خستگی را تجربه می کنند.

اگرچه آنفلوآنزا، سرماخوردگی و عفونت های دستگاه تنفسی فوقانی شباهت هایی به هم دارند اما علائم آنفلوآنزا می تواند به سرعت به بدن آسیب بزند و وضعیت فرد مبتلا معمولا در عرض چند ساعت از احساس خوب به احساس بیماری تغییر پیدا می کند.

در ادامه قصد داریم درباره علائم و نشانه های آنفلوآنزا صحبت کنیم. با سومیتا همراه باشید؛

علائم آنفلوآنزا چیست؟

علائم شایع آنفلوآنزا

علائم آنفلوآنزا به سرعت ظاهر می‌ شود و معمولا 1 یا 2 هفته ادامه پیدا می کند اگرچه ممکن است مدت زمان بیشتری طول بکشد تا فرد به وضعیت عادی خود برگردد.

برخی علائم شایع این بیماری شامل موارد زیر است :

1. تب و لرز

تقریبا در همه موارد، آنفلوآنزا همراه با تب رخ می دهد که معمولا به‌ طور ناگهانی بروز می‌ کند. زمانی که تب شدید است احتمالا لرز نیز وجود دارد زیرا هر چه دمای بدن بالاتر باشد، هوا سردتر به نظر می رسد.

لازم به ذکر است تب ابزار دفاعی بدن در برابر ویروس آنفلوآنزا می باشد زیرا ویروس‌ ها در دمای طبیعی بدن 37 رشد و تکثیر پیدا می کنند و تب اگرچه ناراحت کننده است اما به بدن کمک می‌ کند تا با این ویروس ها مقابله کند. درمان یا عدم درمان تب به درجه تب و سن فرد بستگی دارد.

تب خفیف (37.05 تا 38 درجه سانتی گراد) معمولا در بزرگسالان و اکثر کودکان نگران کننده نیست و احتمالا بهتر است تب خفیف همچنان ادامه داشته باشد تا بدن بهتر با ویروس مقابله کند اما اگر وضعیت بیمار مساعد نباشد یا تب به 38.8 درجه سانتی گراد برسد، توصیه می شود تب به کمک روش های زیر کاهش داده شود :

  • استفاده از داروهای مناسب برای کاهش تب مانند استامینوفن و ایبوپروفن (در کودکان بالاتر از 6 ماه) یا آسپرین (فقط در بزرگسالان)
  • حمام ولرم یا حمام اسفنجی
  • از پوشاندن بیمار خودداری شود زیرا می تواند دمای بدن را افزایش دهد

در مورد درجه حرارت مقعدی 38 درجه سانتی گراد در نوزادان 3 ماهه و کمتر یا تب 39 درجه سانتی گراد در کودکان کمتر از یک سال نیاز است به پزشک مراجعه شود.

در کودکان بزرگ تر از یک سال و بزرگسالان، تب بالای 40.5 درجه سانتی گراد نگران کننده است و تب بسیار بالا (بیش از 42 درجه سانتی گراد) می تواند به آسیب مغزی منجر شود و یک اورژانس پزشکی محسوب می شود.

2. خستگی

یکی از مهم‌ ترین علائمی که افراد مبتلا به آنفلوآنزا به آن اشاره می کنند خستگی شدید است.

فرد مبتلا به قدری خسته است که نمی‌ تواند فعالیت‌ های روزانه خود را انجام دهد و خستگی اغلب آن قدر شدید است که بیمار حتی به سختی از رختخواب خارج می‌ شود. این خستگی بسیار واضح تر و شدیدتر از خستگی است که ممکن است در سرماخوردگی احساس شود.

3. درد

یکی دیگر از علائم شایع آنفلوآنزا درد است. در این بیماری عضلات بدن معمولا بسیار دردناک و حرکت بیش از حد باعث ناراحتی می شود. لازم به ذکر است بدن درد در آنفلوآنزا شایع تر از بسیاری از بیماری های دیگر می باشد.

4. سرفه

سرفه ممکن است مولد (تولید کننده مخاط) یا غیر مولد باشد. در آنفلوآنزا افراد اغلب سرفه خشک دارند.

افرادی که دچار سرفه مولد همراه با تب شده اند باید با پزشک صحبت کنند. این مسئله به خصوص زمانی که فرد ابتدا سرفه خشک و احساس بهتری داشته باشد و بعد از مدتی دچار سرفه مرطوب یا مولد همراه با تب شود اهمیت دارد زیرا ممکن است دچار عفونت ثانویه مانند ذات الریه شده باشد.

5. سردرد

سردرد در آنفلوآنزا شایع است و می تواند بسیار شدید و آزار دهنده باشد. مصرف مسکن های بدون نسخه مانند استامینوفن یا ایبوپروفن ممکن است برای تسکین سردرد کمک کننده باشد.

6. احتقان

احتقان شدید در سرماخوردگی شایع تر است اما بسیاری از افراد در آنفلوآنزا نیز دچار احتقان می شوند که اغلب خفیف است.

علائم نادر آنفلوآنزا

استفراغ و اسهال در بسیاری از افراد مبتلا به آنفلوآنزا رخ نمی دهد اما برخی بیماران ممکن است آن را تجربه کنند. لازم به ذکر است کودکان بیشتر از بزرگسالان به استفراغ و اسهال همراه با آنفلوآنزا دچار می شوند.

اگر استفراغ و اسهال جزو علائم اولیه و مهم بیمار باشد احتمال این که فرد به بیماری دیگری به نام آنفلوآنزای معده (در واقع آنفلوآنزا نیست) مبتلا شده باشد بیشتر است.

چه زمانی به پزشک مراجعه شود؟

در صورتی که با توجه به علائم ظاهر شده به آنفلوآنزا مشکوک شده اید لازم است فورا به پزشک مراجعه کنید زیرا اگر در 48 ساعت اول شروع علائم از داروهای ضد ویروسی مانند تامی فلو استفاده شود می تواند شدت و مدت دوره آنفلوآنزا را کاهش دهد.

همچنین اگر علائم بعد از یک هفته بدتر شود یا اگر بعد از بهتر شدن ناگهان تب یا سرفه بروز کند باید با پزشک خود تماس بگیرید. این مسئله می تواند نشانه یک عفونت ثانویه مانند برونشیت یا ذات الریه باشد.

علائم دیگری که نیاز به مراجعه به پزشک دارد شامل درد شدید عضلانی، ضعف یا بی‌ ثباتی و هر گونه بدتر شدن بیماری های مزمن پزشکی می باشد.

چه زمانی باید با اورژانس تماس گرفت؟

علائم بیماری آنفلوآنزا می تواند به سرعت تشدید پیدا کند و ممکن است نیاز به مراقبت های اورژانسی داشته باشد.

در صورتی که هر یک از علائم زیر را تجربه کردید بلافاصله به دنبال مراقبت های پزشکی باشید زیرا می تواند نشانه عوارض جدی یا تهدید کننده زندگی باشد :

  • مشکل در تنفس یا تنگی نفس
  • درد یا احساس فشار مداوم در قفسه سینه یا شکم
  • سرگیجه دائمی، گیجی
  • تشنج
  • عدم ادرار کردن
  • تب بالای 40.5 درجه سانتی گراد که با دارو کاهش پیدا نمی کند

با مشاهده علائم زیر در کودکان لازم است فورا به پزشک مراجعه شود :

  • تنفس سریع یا مشکل تنفسی
  • کبود شدن لب ها یا صورت
  • کشیدگی دنده ها با هر نفس کشیدن
  • درد قفسه سینه
  • درد شدید عضلانی تا حدی که کودک از راه رفتن امتناع کند
  • کم آبی (عدم ادرار کردن به مدت 8 ساعت، خشکی دهان، گریه کردن بدون اشک)
  • با وجود بیدار بودن هوشیاری نداشته یا با محیط اطراف تعامل ندارد
  • تشنج
  • تب بالا (بالای 37.9 درجه سانتی گراد در نوزادان کمتر از 12 هفته، بالای 39 درجه سانتی گراد در کودکان کمتر از یک سال یا بالای 40 درجه سانتی گراد در کودکان کمتر از 12 سال) که با دارو کاهش پیدا نمی کند

منبع: verywellhealth