آکرودرماتیت چیست؟

آکرودرماتیت چیست؟
آکرودرماتیت چیست؟

آکرودرماتیت (به انگلیسی: Acrodermatitis) با نام کامل آکرودرماتیت پاپولار دوران کودکی نوعی بیماری شایع پوستی است که معمولا کودکان 3 ماهه تا 15 ساله را تحت تاثیر قرار می دهد.

این بیماری با علائمی همچون تاول های قرمز یا بنفش خارش دار همراه بوده و ممکن است در کودکان مواردی مانند نفخ شکم، تب و تورم و درد غدد لنفاوی نیز بروز کند.

در ادامه قصد داریم درباره آکرودرماتیت و علل، علائم و روش های درمان آن صحبت کنیم. با سومیتا همراه باشید؛

آکرودرماتیت چیست؟

آکرودرماتیت نوعی بیماری پوستی است که معمولا در کودکان دیده می شود و غیر مسری است اما ویروس هایی که باعث بروز آن می شوند می توانند مسری می باشند. به عبارت دیگر کودکانی که دائما با هم در تعامل هستند ممکن است همزمان به ویروسی دچار شده و به آکرودرماتیت مبتلا شوند.

این بیماری ممکن است در خواهر و برادر کودکانی که قبلا به این بیماری مبتلا بوده اند نیز دیده شود که گاهی تا یک سال بعد از مورد اصلی رخ می دهد.

اعتقاد بر این است که کودکانی که به این بیماری مبتلا بودند حتی بعد از بهبود تمامی علائم همچنان حامل ویروس می باشند.

لازم به ذکر است آکرودرماتیت اغلب در بهار و تابستان دیده می شود. معمولا 4 تا 8 هفته طول می کشد اما می تواند تا 4 ماه نیز ادامه داشته باشد و اغلب بدون نیاز به درمان یا ایجاد عوارض برطرف می شود.

علائم آکرودرماتیت

در این بیماری طی 3 تا 4 روز لکه های قرمز روی پوست کودک ایجاد می شود. این لکه ها می توانند در هر نقطه ای از بدن رخ دهند اما اغلب روی بازوها، ران و باسن دیده می شوند.

در اکثر موارد لکه ها به تدریج به سمت بالا و به سمت صورت حرکت می کنند.

با پیشرفت بیماری لکه های قرمز بنفش رنگ می شوند که علت آن نشت خون مویرگ‌ ها به نواحی آسیب‌ دیده می‌ باشد. این لکه ها در نهایت به تاول های خارش دار پر از مایع تبدیل می شوند.

کودکان ممکن است تورم و حساسیت در شکم و غدد لنفاوی را نیز تجربه کنند که بین 2 تا 3 ماه ادامه خواهد داشت.

ظاهر شدن لکه های مسی رنگ پوستی نیز می تواند نشانه آکرودرماتیت باشد. لکه ها احتمالا صاف و سفت هستند.

اگر هپاتیت B علت اصلی ابتلا به آکرودرماتیت باشد ممکن است پوست و چشم کودک زرد شود که یکی از علائم زردی است. این وضعیت معمولا در عرض 20 روز بعد از شروع علائم رخ می دهد.

علت آکرودرماتیت

علت دقیق آکرودرماتیت در دوران کودکی ناشناخته است و معمولا یک وضعیت نسبتا خفیف در نظر گرفته می شود. با این حال چندین اپیدمی آکرودرماتیت در طول سال های گذشته گزارش شده است.

کارشناسان بر این باور هستند که این اپیدمی‌ ها به دلیل عفونت‌ های ویروسی رخ می دهند که می‌ توانند علت بروز آکرودرماتیت در کودکان باشند.

در ایالات متحده ویروس اصلی عامل آکرودرماتیت دوران کودکی معمولا ویروس اپشتین بار است. این ویروس عضوی از خانواده ویروسی هرپس و یکی از شایع ترین ویروس هایی است که افراد را در سراسر جهان تحت تاثیر قرار می دهد و از طریق مایعات بدن به ویژه بزاق پخش می شود.

اگرچه این ویروس علت شایع آکرودرماتیت در کودکان است، با این حال چندین عفونت دیگر نیز ممکن است در بروز این بیماری نقش داشته باشند، از جمله :

  • اچ آی وی
  • هپاتیت A ،B و C
  • سیتومگالوویروس؛ نوعی ویروس شایع که معمولا علائمی ایجاد نمی کند
  • انترو ویروس؛ نوعی ویروس شایع که می تواند علائم سرماخوردگی و عفونت شدید تنفسی ایجاد کند
  • روتا ویروس؛ نوعی ویروس شایع که باعث اسهال در نوزادان می شود
  • سرخجه؛ نوعی عفونت ویروسی که باعث بثورات پوستی می شود
  • ویروس کوکساکی؛ نوعی عفونت ویروسی خفیف که باعث زخم و بثورات دهانی در کودکان خردسال می شود
  • ویروس های پارا آنفلوانزا؛ گروهی از ویروس ها که باعث بیماری های تنفسی در نوزادان و کودکان خردسال می شوند
  • ویروس سین سیشیال تنفسی؛ ویروس شایعی که علائم خفیف و شبه سرماخوردگی در کودکان بزرگ تر و بزرگسالان ایجاد می کند اما می تواند برای نوزادان و کودکان خردسال مضر باشد

در موارد بسیار نادر تزریق واکسن‌ برخی بیماری‌ های ویروسی ممکن است باعث آکرودرماتیت شوند، از جمله :

  • ویروس فلج اطفال
  • هپاتیت A
  • دیفتری
  • آبله
  • آبله مرغان
  • سیاه سرفه
  • آنفلوآنزا

تشخیص آکرودرماتیت

پزشک ممکن است بتواند آکرودرماتیت را به سادگی و با نگاه کردن به پوست کودک و پرسیدن علائم او تشخیص دهد. همچنین ممکن است نیاز به انجام آزمایش هایی برای تایید تشخیص باشد. برخی از این تست ها عبارتند از :

  • آزمایش خون یا ادرار برای ارزیابی سطح بیلی روبین که می تواند هپاتیت را نشان دهد
  • آزمایش خون برای بررسی آنزیم های کبدی غیر طبیعی که می تواند نشانه هپاتیت باشد
  • آزمایش خون برای بررسی وجود آنتی بادی های اپشتین بار که می تواند به معنای وجود این عفونت در بدن باشد
  • نمونه برداری پوست برای بررسی سایر بیماری های پوستی که ممکن است به صورت بثورات ظاهر شوند مانند کرم حلقوی یا اگزما
  • آزمایش خون برای تعیین سطح روی و رد کردن ابتلا به آکرودرماتیت انتروپاتیک ژنتیکی که شکل نادری از آکرودرماتیت است

درمان آکرودرماتیت

آکرودرماتیت به خودی خود نیاز به درمان ندارد و معمولا بدون ایجاد هیچ عارضه ای خود به خود از بین می رود. با این حال پزشک به دنبال علت زمینه ای بوده و روی درمان آن تمرکز خواهد کرد.

علائم آکرودرماتیت معمولا حدود 4 تا 8 هفته بعد از شروع فروکش می کنند اما ممکن است تا 4 ماه نیز ادامه داشته باشند.

در این دوره می توان از کرم های هیدروکورتیزون برای رفع خارش استفاده کرد. اگر کودک آلرژی داشته باشد، ممکن است آنتی هیستامین نیز تجویز شود.

اگر مشخص شود هپاتیت B علت بروز آکرودرماتیت است، درمان مشکل کبدی احتمالا بین 6 ماه تا یک سال طول می کشد و با درمان آن بعید است فرد دوباره به آکرودرماتیت مبتلا شود.

اگر کودک هر یک از علائم آکرودرماتیت را تجربه کند لازم است فورا با پزشک تماس گرفته و علت بروز آن در اسرع وقت درمان شود. در این صورت علائم نیز بدون هیچ گونه عوارض طولانی مدت برطرف خواهد شد.

پیشگیری از آکرودرماتیت

از آن جا که به نظر می رسد آکرودرماتیت توسط ویروس ها ایجاد می شود، تنها راه پیشگیری از این بیماری جلوگیری از ابتلا به عفونت های ویروسی است.

اطمینان حاصل کنید کودک تان به طور مرتب دست های خود را می شوید و از تماس با افراد بیمار خودداری می کند. در صورت ظاهر شدن علائم در کودک تان نیز در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید.

همچنین بخوانید : زگیل آبکی چیست؟

منبع: healthline