علائم نقرس چیست؟

علائم نقرس چیست؟
علائم نقرس چیست؟

نقرس که به نام آرتریت نقرس نیز شناخته شده نوعی بیماری دردناک است که به دلیل افزایش بیش از حد اسید اوریک در بدن ایجاد می شود.

علائم این بیماری ممکن است ناگهانی و شدید بوده و باعث درد، قرمزی و ورم مفصل آسیب دیده (اغلب انگشت شست پا) شود. به علاوه حملات یا شعله وری علائم اغلب در طول شب یا ساعات اولیه صبح رخ می دهد.

در ادامه قصد داریم درباره علائم و نشانه های نقرس صحبت کنیم. با سومیتا همراه باشید؛

علائم نقرس چیست؟

نقرس دارای علائم آزار دهنده و دردناک است و حملات مکرر این بیماری در صورت عدم درمان می توانند به تغییر شکل مفصل و محدودیت حرکتی پیش رونده منجر شوند.

اگرچه شدت علائم این بیماری در افراد مختلف ممکن است متفاوت باشد اما معمولا به تدریج پیشرفت کرده و با گذشت زمان بدتر می شود.

خوشبختانه با شناخت و درمان زود هنگام این علائم می توان از بسیاری از عوارض طولانی مدت جلوگیری کرده و کیفیت کلی زندگی را بهبود بخشید.

علائم شایع نقرس

علائم نقرس می تواند بسته به مرحله بیماری متفاوت باشد. به این صورت که حملاتی که در مراحل اولیه رخ می ناغلب خفیف و قابل کنترل بوده اما در مراحل بعدی شدت آن ها بیشتر می شود.

این بیماری دارای 3 مرحله کلی می باشد که عبارتند از :

  • هایپر اوریسمی بدون علامت : در این مرحله هیچ علامتی وجود ندارد اما کریستال های اسید اوریک شروع به تشکیل شدن در اطراف مفصل می کنند
  • نقرس متناوب حاد : در این مرحله علائم ایجاد شده و عود می کند
  • نقرس توفی مزمن : در این مرحله کریستال های اسید اوریک به صورت رسوبات درشت به نام توفی در داخل و اطراف فضاهای مفصلی تشکیل می شوند که نتیجه آن التهاب مداوم و سایر عوارض طولانی مدت می باشد

نقرس متناوب حاد

در صورتی که فرد مبتلا به نقرس دارو مصرف نکند، حملات حاد نقرس می‌ تواند از ساعت‌ ها تا هفته‌ ها ادامه داشته باشد. همچنین ممکن است درد به طور ناگهانی رخ دهد که در ابتدا شدید بوده و به تدریج برطرف می شود.

نقرس در بیش از نیمی از موارد مفصل متاتارسال – فالانژیال در شست پا را درگیر می کند. سایر نواحی شایع شامل زانو، مچ پا، پاشنه پا، بخش میانی کف پا، آرنج، مچ دست و انگشتان می باشد.

لازم به ذکر است حملات اغلب در شب یا ساعات اولیه صبح رخ می دهند که تا حدی به کم آبی شبانه که باعث افزایش غلظت اسید اوریک می شود و دمای پایین بدن که باعث تبلور اسید اوریک می شود مرتبط می باشد.

شایع ترین علائم حملات نقرس عبارتند از :

  • درد مفصل ناگهانی و شدید که برخی از مبتلایان آن را شبیه به شکستن استخوان، ضربه خوردن با شیشه یا سوختگی شدید توصیف می‌کنند
  • ورم، قرمزی و گرمای مفاصل ناشی از التهاب حاد
  • سفتی و درد مفاصل هنگام حرکت دادن آن
  • تب خفیف
  • خستگی

زمانی که سطح اسید اوریک به طور مداوم بالا می رود (هایپر اوریسمی) حملات نقرس اغلب به صورت خوشه ای رخ می دهند. همچنین به طور کلی 36 ساعت اول دردناک ترین مرحله خواهد بود و پس از آن درد به تدریج شروع به کاهش می کند.

نقرس توفاسه مزمن

هایپر اوریسمی مزمن می تواند به تشکیل توفی های گسترده در زیر پوست و داخل و اطراف فضای مفصل منجر شود.

تجمع این رسوبات سخت و توده ای، استخوان و غضروف را فرسایش داده و باعث ایجاد علائم آرتریت مزمن می شود. با گذشت زمان مفصل ممکن است تغییر شکل پیدا کرده و در تحرک و حرکت اختلال ایجاد کند.

اگرچه بیشتر توفی ها در انگشت شست پا، اطراف انگشتان دست یا در نوک آرنج ایجاد می شوند، اما در واقع می توانند در هر نقطه ای از بدن رخ دهند.

در برخی موارد توفی ها به پوست نفوذ کرده و باعث ایجاد گره های پوسته ای و گچ مانند شوند. همچنین می توانند در گوش، روی تارهای صوتی یا حتی در امتداد ستون فقرات بروز کنند.

چه زمانی به پزشک مراجعه شود؟

همه افراد مبتلا به نقرس، علائم تشدید شونده این بیماری را تجربه نمی کنند یا نیاز به درمان های مبتنی بر کاهش اوره ندارند.

با این حال در صورتی که علائم ظاهر شده نادیده گرفته شود یا برای جلوگیری از حملات آن اقدام لازم انجام نشود ممکن است در دراز مدت به بدن آسیب برسد.

افراد مبتلا به نقرس گاهی فکر می کنند عدم بروز علائم به مدت طولانی به معنای درمان خود به خود بیماری است که این فکر معمولا اشتباه است و به جز در مواردی که علت زمینه‌ ای افزایش سطح اسید اوریک کنترل شده باشد، بیماری می‌تواند آرام آرام پیشرفت کرده و آسیب‌ های جبران‌ ناپذیری به دنبال داشته باشد.

توصیه می شود برای آگاهی بیشتر درباره بیماری خود حتما با یک متخصص مشورت کنید.

در موارد زیر نیز لازم است حتما با پزشک مشورت شود :

  • اولین حمله رخ داده است. در این حالت حتی اگر پزشک درمان خاصی تجویز نکند ممکن است تغییر در سبک زندگی در کاهش احتمال بروز حملات بعدی مفید باشد
  • علائم بعد از 48 ساعت بهبود نیافته یا بیش از یک هفته ادامه داشته باشند. اگر تحت درمان هستید، این مسئله ممکن است نشانه نیاز به ایجاد تغییراتی در رژیم غذایی و سبک زندگی باشد
  • تب شدید دارید. اگرچه تب خفیف می تواند همراه با حمله نقرس رخ دهد اما تب بالا (بیش از 38 درجه سانتی گراد) ممکن است نشانه عفونت باشد

همچنین بخوانید : خواص زردچوبه برای نقرس

منبع: verywellhealth