واریس صورت چیست؟

واریس صورت چیست؟
واریس صورت چیست؟

واریس صورت (به انگلیسی: Broken Blood Vessels on Face) به رگ های خونی گشاد شده ای گفته می شود که درست زیر سطح پوست ایجاد شده و ظاهر ناخوشایندی به پوست صورت می دهند.

این مسئله معمولا روی صورت و همچنین پاها رخ می دهد اما ممکن است در هر نقطه ای از بدن ظاهر شود. همچنین خطری به دنبال نداشته و در اغلب موارد با علائم دیگری همراه نمی باشد.

در ادامه قصد داریم درباره واریس صورت و علل، علائم و روش های درمان آن صحبت کنیم. با سومیتا همراه باشید؛

واریس صورت چیست؟

واریس صورت به وضعیتی گفته می شود که طی آن رگ های خونی زیر پوست صورت گشاد شوند. این عارضه به دلیل ظاهر قرمز و تار مانند آن به نام رگ های عنکبوتی صورت نیز شهرت یافته است.

لازم به ذکر است ظاهر شدن رگ های عنکبوتی در ناحیه صورت خطرناک نمی باشد اما از نظر زیبایی ممکن است مشکلاتی برای فرد ایجاد کند، به همین دلیل برخی افراد به دنبال روش های درمانی برای رفع آن هستند.

علت واریس صورت

واریس صورت می‌ تواند در همه افراد و در هر سن و سالی ایجاد شود اما احتمال ابتلای آن در برخی افراد بیشتر است.

برخی علل بروز واریس صورت عبارتند از :

  • ژن‌ ها : افرادی که این عارضه در میان اعضای خانواده آن ها دیده شده بیشتر در معرض بروز آن قرار دارند
  • قرار گرفتن در معرض نور خورشید : آسیب ناشی از نور خورشید می تواند رگ های خونی را بزرگ کرده و به پوست نزدیک کند
  • تغییرات آب و هوا : تغییرات شدید آب و هوایی ممکن است روی گردش خون در بدن تاثیر منفی گذاشته و باعث بر افروختگی پوست صورت شود. در این حالت رگ های خونی ترکیده و باعث ایجاد رگ های عنکبوتی می شوند
  • تغییرات فشار : تغییرات ناگهانی و شدید فشار ناشی از عطسه یا استفراغ شدید و غیره ممکن است باعث ایجاد واریس صورت شود
  • بارداری : تغییرات هورمونی در دوران بارداری ممکن است واریس صورت را به دنبال داشته باشد که معمولا بعد از زایمان برطرف می شود
  • محرک های محیطی : قرار گرفتن در معرض برخی مواد شیمیایی یا آلاینده های محیطی ممکن است به پوست آسیب برساند و رگ های خونی را نمایان تر کند
  • روزاسه : یک بیماری شایع است که باعث بر افروختگی و قرمز شدن پوست به دلیل بزرگ شدن رگ‌ ها می‌شود. افراد مبتلا به روزاسه اغلب رگ های عنکبوتی را تجربه می کنند
  • مصرف الکل : الکل می تواند رگ های خونی را به طور موقت گشاد کند و به واریس صورت طولانی مدت و قرمزی منجر شود
  • آسیب دیدگی ها : صدمه دیدن سر که کبودی به دنبال داشته باشد ممکن است باعث ایجاد واریس صورت شود که اغلب بهبود می یابد

درمان واریس صورت

پزشک معمولا با معاینه بصری می تواند واریس صورت را تشخیص دهد.

طیف وسیعی از گزینه‌ های درمانی برای واریس صورت در دسترس است اما همه درمان‌ ها برای همه افراد اثر بخش نیستند. به همین دلیل ممکن است نیاز باشد فرد چندین روش مختلف را امتحان کند تا درمان مناسب برای شرایط خودش را پیدا کند.

برخی روش های درمانی عبارتند از :

1. رتینوئیدها

کرم‌ های رتینوئید برای بسیاری از بیماری‌ های پوستی از جمله رگ های  عنکبوتی استفاده می شوند. این دارو ممکن است به کاهش علائم ظاهری واریس و افزایش سلامت پوست کمک کند اما می تواند عوارضی همچون خشکی پوست، خارش و قرمزی نیز به دنبال داشته باشد.

2. اسکلروتراپی

در این روش برای کمک به ناپدید شدن رگ های عنکبوتی از مواد اسکلروز کننده تزریقی برای مدت زمان کوتاه معمولا چند هفته ای استفاده می شود. مواد تزریق شده به بسته شدن رگ های خونی کمک کرده و علائم را کاهش می دهند.

لازم به ذکر است این روش در برخی افراد با ناراحتی و درد همراه است که اغلب طی چند روز رفع می شود.

3. لیزر درمانی

در لیزر درمانی از نورهای لیزر قوی برای از بین بردن رگ های مشکل دار استفاده می شود که اگرچه در این مورد موثر است اما ممکن است به پوست آسیب بزند.

علاوه بر این لیزر درمانی هزینه بر است و نیاز به جلسات متعدد برای دستیابی به نتیجه مطلوب دارد. همچنین گاهی ممکن است علائم عود کرده و نیاز به تکرار جلسات باشد.

4. دستگاه IPL (پالس شدید نور)

در این روش از نورهای خاصی استفاده می شود که بدون آسیب رساندن به سطح فوقانی پوست به لایه های عمیق تر نفوذ و پروسه درمان را سریع تر می کنند به گونه ای که به پوست نیز آسیب کمتری وارد شود.

این روش مشابه لیزر درمانی روی رگ های خونی آسیب دیده عمل کرده و ممکن است به چندین جلسه درمانی نیاز داشته باشد.

درمان های خانگی

در برخی موارد استفاده از درمان های خانگی به جلوگیری یا کاهش ظاهر رگ های خونی روی صورت کمک می کند.

درمان‌ های خانگی معمولا بی‌ خطر هستند و عوارض جانبی ایجاد نمی‌ کنند اما بهتر است 24 ساعت قبل از استفاده از هر محصول جدید، ابتدا آن را روی ناحیه کوچکی از پوست آزمایش کنید.

به افرادی که دارو مصرف می کنند یا تحت درمان های پزشکی قرار دارند نیز توصیه می شود قبل از استفاده از هر گونه درمان خانگی با پزشک خود مشورت کنند.

برخی توصیه های خانگی برای درمان واریس صورت عبارتند از :

1. اجتناب از آب داغ

پوست صورت بسیار لطیف است و گرمای بیش از حد ممکن است به بروز رگ های عنکبوتی در آن منجر شود. بنابراین توصیه می شود هرگز از آب داغ برای شستن صورت استفاده نکنید.

استفاده از آب سرد یا گرم برای شستن بدن و صورت ممکن است به جلوگیری از آسیب رگ های خونی کمک کند.

2. کمپرس سرد

توصیه می شود بعد از قرار گرفتن در معرض آفتاب یا گرما یک کمپرس سرد ساده مانند کیسه یخ یا مثلا کیسه نخود فرنگی منجمد روی صورت خود قرار دهید. سرما ممکن است به کاهش علائم واریس صورت کمک کند.

3. روغن آرنیکا

روغن آرنیکا یا محصولات حاوی آرنیکا ممکن است به کاهش علائم رگ‌ های عنکبوتی کمک کند.

دقت کنید استفاده از این روغن در برخی افراد واکنش آلرژیک ایجاد می کند، بنابراین مهم است که ابتدا آن را روی بخش کوچکی از پوست آزمایش کرده و هر گونه عوارض جانبی را به متخصص پوست گزارش دهید.

4. سرکه سیب

سرکه سیب همانند یک ماده قابض روی پوست صورت عمل کرده، پوست را سفت می کند و قرمزی را کاهش دهد. این مسئله ممکن است به کاهش علائم ظاهری رگ های عنکبوتی در برخی افراد کمک کند.

5. فندق افسونگر

فندق افسونگر یک قابض طبیعی است که به کاهش علائم رگ های عنکبوتی کمک می کند. همچنین حاوی تانن است که دارای خواص آنتی اکسیدانی بوده و ممکن است در کوچک تر نشان دادن منافذ پوستی مفید باشد.

6. آلوئه ورا

ژل گیاه آلوئه ورا ممکن است برای درمان قرمزی پوست مفید باشد. طبق تحقیقات انجام شده آلوئه ورا به اندازه کرم دارویی هیدروکورتیزون در رفع قرمزی مفید است اما پوست را خشک می کند.

بنابراین توصیه می شود افرادی که از آلوئه ورا برای پوست خود استفاده می کنند حتما بعد از هر بار مصرف از مرطوب کننده نیز استفاده کنند.

7. ویتامین C

مصرف مکمل های ویتامین C ممکن است به کاهش ظاهر واریس صورت کمک کند زیرا به نظر می رسد این ویتامین در حفظ سلامت عروق خونی نقش داشته و برای حفظ انعطاف پذیری و کلاژن در سلول ها مفید می باشد.

8. گیاهان دارویی

بسیاری از گیاهان دارویی اثر ضد التهابی دارند که اگرچه تاثیر آن ها روی واریس آزمایش نشده اما در برخی موارد می توانند کمک کننده باشند.

برخی گیاهانی که ممکن است در این زمینه استفاده شوند عبارتند از :

  • مریم گلی
  • کالاندولا
  • جو دو سر
  • بومادران
  • ریشه گل ختمی
  • بابونه

پیشگیری از واریس صورت

برخی اقداماتی که می توان برای جلوگیری از رگ های عنکبوتی و واریس صورت انجام داد عبارتند از :

  • از گرمای شدید اجتناب کنید : دمای بسیار بالای اسپا، سونا یا هوای گرم ممکن است رگ‌ های خونی را گشاد کرده و احتمال بروز رگ‌ های عنکبوتی را افزایش دهد
  • قرار گرفتن در معرض نور خورشید را محدود کنید : استفاده از ضد آفتاب، کلاه و لباس های بلند می‌ تواند به کاهش خطر بروز رگ‌ های عنکبوتی در اثر آسیب خورشید کمک کند. همچنین اگر در یک منطقه گرم زندگی می کنید بهتر است در گرم ترین ساعات روز از منزل خارج نشوید
  • استفاده از محافظ : تجهیزات محافظ ممکن است به جلوگیری از رگ های عنکبوتی ناشی از آسیب دیدگی ها کمک کند که از آن جمله می توان به ماسک صورت و کلاه ایمنی برای بیسبال، دوچرخه سواری یا موتورسیکلت اشاره کرد
  • از مواد گشاد کننده‌ عروق خودداری کنید : گشاد کننده‌ های عروق باعث پر شدن رگ‌ ها از خون و نمایان شدن بیش از حد رگ های عنکبوتی می شوند. برخی گشاد کننده های عروق رایج شامل کافئین، غذاهای تند و الکل می باشد. مصرف مقدار متوسط الکل نیز می تواند قرمزی و شکستگی عروق خونی در برخی افراد را به دنبال داشته باشد

چه زمانی به پزشک مراجعه شود؟

رگ های عنکبوتی و واریس صورت هیچ گونه خطر خاص یا علائم دیگری به دنبال ندارند اما کسانی که از ظاهر آن ها ناراحت هستند می توانند علت این مسئله را کشف کرده و اقدامات لازم برای جلوگیری از آن را انجام دهند.

در برخی موارد واریس صورت ممکن است نشانه یک بیماری زمینه ای باشد. در صورتی که در این باره مطمئن نیستید بهتر است برای معاینه و تشخیص به پزشک مراجعه کنید.

از سوی دیگر این مسئله یک مسئله زیبایی شایع است و استفاده از درمان های دارویی و خانگی ممکن است با بهبود سلامت پوست به کاهش یا از بین رفتن علائم آن کمک کند.

همچنین بخوانید : درماتیت سبوره ای چیست؟

منبع: medicalnewstoday