علائم بیماری پارکینسون چیست؟

علائم بیماری پارکینسون چیست؟
علائم بیماری پارکینسون چیست؟

بیماری پارکینسون از بیماری های مغز و اعصاب شایع با مجموعه ای از علائم متمایز و منحصر به فرد است که روی حرکات و برخی جنبه های زندگی روزمره اثر منفی می گذارد.

برخی علائم این بیماری شامل لرزش، کند شدن حرکات، سفتی عضلات و عدم تعادل می باشد که اگرچه ممکن است در افراد مختلف کمی متفاوت باشد اما آن چه در همه موارد دیده می شود پیشرفت بیماری در طول زمان می باشد.

در ادامه قصد داریم درباره علائم و نشانه های پارکینسون صحبت کنیم. با سومیتا همراه باشید؛

علائم پارکینسون چیست؟

علائم شایع پارکینسون

علائم پارکینسون معمولا در ابتدا نا محسوس و مبهم به نظر می رسد و طی سال ها و به مرور پیشرفت می کند.

لازم به ذکر است فرد مبتلا به این بیماری ممکن است همه علائم ذکر شده را تجربه نکند اما این علائم در اکثر افراد مبتلا دیده می شود :

1. لرزش

منظور از لرزش در بیماری پارکینسون لرزش های با فرکانس کوتاه و دامنه های مختلف است که معمولا ابتدا در یک دست ایجاد شده، سپس به سمت دیگر بدن گسترش می یابد و اغلب نا متقارن باقی می ماند.

این لرزش ها در بیشتر موارد دست و بازو را تحت تاثیر قرار می دهند، اگرچه ممکن است به چانه یا پاها نیز سرایت کنند.

مشخصه دیگر لرزش در پارکینسون این است که هنگام استراحت فرد رخ می دهد و با حرکت کردن از بین می رود اما معمولا زمانی که دست در یک حالت نگه داشته می شود مجددا بر می گردد. مثلا ممکن است فرد هنگام نگه داشتن قاشق به سمت دهان دچار لرزش دست شود، به همین دلیل بیماران مبتلا به پارکینسون اغلب غذای خود را به زمین می ریزند.

2. سفتی

بیماری پارکینسون معمولا باعث سفتی در سراسر بدن می شود که مانند لرزش اغلب از یک سمت از بدن (معمولا همان سمتی که لرزش از آن جا شروع شده) آغاز می شود و سپس دو طرف بدن را درگیر می کند.

حدود 60 درصد افرادی که به پارکینسون مبتلا هستند به دلیل سفتی عضلانی دچار درد می شوند. این درد بدون هر گونه آسیب دیدگی رخ داده و ماهیچه ها و مفاصل را تحت تاثیر قرار می دهد.

3. مشکل در راه رفتن

راه رفتن افراد مبتلا به پارکینسون معمولا به صورت قدم های کوتاه با عرض کم مشخص می شود.

این افراد اغلب کند حرکت می کنند و حین راه رفتن به جای خم کردن پاها، معمولا آن ها را نسبتا صاف نگه می دارند. همچنین در هر قدم پاهای خود را زیاد بالا نمی برند.

4. حرکات آهسته

اکثر افراد مبتلا به پارکینسون به کندی حرکت می کنند. به این وضعیت برادی کینزی گفته می شود که در اوایل بیماری رخ می دهد اما مانند بسیاری از علائم دیگر معمولا تا زمان تشخیص پارکینسون به آن توجه نمی شود.

5. مشکلات گفتاری

این علامت در بسیاری از بیماران مبتلا به پارکینسون دیده می شود و فرد با صدای ضعیف، گاهی تو دماغی یا یکنواخت که بیان واضحی ندارد صحبت می کند.

ناگفته نماند برخی بیماران بسیار آهسته و برخی دیگر بسیار سریع صحبت می کنند.

6. ریز شدن دست خط

میکروگرافی یا ریزنگاری یکی دیگر از مشخصه های پارکینسون است.

در صورتی که فرد مبتلا به این بیماری دچار ریزنگاری شده باشد نوشته هایش به احتمال زیاد کوچک و در عین حال واضح خواهد بود. همچنین در حین نوشتن به مرور حروف و کلمات کوچک و کوچک تر می شود تا این که بعد از چند جمله یا پاراگراف کلمات حالت خمیده یا رو به پایین پیدا می کنند.

7. از بین رفتن حالات چهره

یکی دیگر از نشانه های بارز پارکینسون از دست دادن حالات چهره می باشد. افراد مبتلا به پارکینسون ممکن است در اوایل بیماری متوجه این مسئله نشوند اما اطرافیان اغلب آن را حس می کنند زیرا این طور به نظر می رسد که فرد مبتلا علاقه ای به شنیدن آن چه دیگران می گویند یا دیدن آن چه دیگران انجام می دهند ندارد.

8. بی تفاوتی

گاهی این بی علاقه بودن تنها به حالات چهره مربوط نمی شود و فرد واقعا به بسیاری از چیزها علاقه ای نشان نمی دهد. بسیاری از افراد مبتلا به پارکینسون گاهی بی علاقه بودن واقعی را تجربه می کنند و این حس ممکن است یکی از اولین اثرات بیماری باشد.

9. کاهش دفعات پلک زدن

یکی از علائم شایع بیماری پارکینسون این است که فرد کمتر پلک می زند، تا جایی که ممکن است این طور به نظر برسد که مدام به کسی یا چیزی خیره می شود.

این مسئله می تواند به مرور خشکی چشم را به همراه داشته باشد.

10. خشکی پوست

افراد مبتلا به پارکینسون احتمالا از خشکی و پوسته شدن پوست و همچنین خشکی پوست سر رنج می برند.

11. مشکلات خواب

اکثر افراد مبتلا به پارکینسون دچار مشکلات خواب هستند که می تواند شامل به سختی خوابیدن، مدام از خواب پریدن تا خواب آلودگی در طول روز باشد.

سندرم پاهای بی قرار وضعیتی است که با تکان دادن مکرر پاها مشخص می شود و در بیماری پارکینسون شایع است، همچنین اختلال خواب REM نیز وضعیتی است که در آن فرد زمانی که خواب است حرکات و رفتارهای فیزیکی از خود نشان می دهد.

هر دو اختلال ذکر شده می تواند به مشکلات خواب در بیماران پارکینسون دامن بزند و در نهایت خستگی فرد مبتلا را به دنبال داشته باشد.

علائم نادر پارکینسون

برخی علائم و اثرات کمتر شایع نیز وجود دارد که عبارتند از :

1. گریه های بی دلیل

افراد مبتلا به پارکینسون ممکن است گاهی بدون علت خاص شروع به گریه کردن کنند. این نوع گریه خفیف و بی دلیل است و معمولا غیر منتظره رخ می دهد.

2. افت یا نوسانات فشار خون

این وضعیت نگران کننده ممکن است در برخی افراد مبتلا به پارکینسون رخ می دهد. در این حالت فرد دچار نوسانات فشار خون می شود که معمولا به صورت دوره های غیر منتظره و ناگهانی افت فشار خون شناخته می شود و از جمله علائم آن می توان به سبکی سر، سرگیجه و از دست دادن تعادل اشاره کرد.

3. فراموشی

بیماری پارکینسون ممکن است با نوعی زوال عقل به نام زوال عقل زیر قشری مرتبط شده و با مشکلاتی در تصمیم گیری و انجام چند کار همزمان، تغییر در شخصیت و کُندی در فکر کردن همراه باشد.

زوال عقل معمولا در اواخر دوره بیماری رخ می دهد.

علائم و عوارض مراحل پیشرفته پارکینسون

بیماری پارکینسون یک وضعیت پیش رونده است و احتمال بروز عوارض در مراحل بعدی بیماری بیشتر است. برخی از این موارد عبارتند از :

1. خمیده شدن بدن

خمیده شدن بدن یکی از علائمی است که ممکن است در مراحل پیشرفته بیماری پارکینسون ایجاد شود و درد در ناحیه گردن و کمر را تشدید کند.

2. انجماد عضلانی

این بیماری ممکن است باعث نوعی انجماد دوره ای عضلانی در برخی از مبتلایان (نه همه آن ها) شود که علائم آن از سفت شدن عضلات شدیدتر است. این وضعیت معمولا عضلات سفت را درگیر می کند و (در صورت بروز) در مراحل پیشرفته بیماری رخ می دهد.

3. مشکلات بلع

گاهی اوقات کند شدن حرکات عضلات می تواند اثر منفی روی حرکت و هماهنگی عضلات بلع گذاشته و جویدن، بلعیدن و خوردن غذا را دچار مشکل کند.

4. مشکلات تعادل

بیماری پارکینسون می تواند در تعادل فرد اختلال ایجاد کند که نتیجه آن مشکل در انجام تمرینات ورزشی یا حتی کارهای روزمره مانند بالا و پایین رفتن از پله ها می باشد. با تشدید بیماری ایستادن بدون تکیه گاه نیز دشوار می شود.

5. یبوست و احتباس ادرار

کند شدن حرکات عضلانی در بیماری پارکینسون می تواند روی عضلات روده یا مثانه اثر منفی بگذارد و باعث یبوست یا احتباس ادرار شود.

6. نوسانات احساسی

گاهی برخی افراد مبتلا به خصوص در مراحل آخر بیماری به سرعت دچار تغییرات احساسی می شوند. غم و اندوه مواردی هستند که اغلب در میان افراد مبتلا به پارکینسون دیده می شود.

اثر سودو بولبار نیز که نوعی اختلال عصبی شامل حملات غیر منتظره از نوسانات شدید احساسی می باشد ممکن است در افراد مبتلا به پارکینسون رخ دهد.

7. دیسکینزی

با پیشرفت بیماری ممکن است فرد دچار حرکات و تیک های غیر ارادی شود که به آن دیسکینزی گفته می شود و اغلب به دلیل مصرف داروهای درمان پارکینسون به خصوص سایمنت رخ می دهد.

این وضعیت ممکن است دردناک باشد و برای درمان آن می توان از دارو یا روش های جراحی استفاده کرد.

8. توهم

داروهای مورد استفاده برای درمان پارکینسون ممکن است به توهم در بیمار منجر شوند. این توهم ها معمولا بصری و گاهی توهمات شنوایی، بویایی یا لامسه می باشند که البته کمتر شایع است.

چه زمانی به پزشک مراجعه شود؟

در صورت مشاهده علائمی همچون لرزش، سفتی، مشکل در تعادل، فراموشی یا مشکلات خواب لازم است به پزشک مراجعه شود. این علائم ممکن است نشانه پارکینسون باشد یا نباشد اما در هر حال لازم است علت بروز آن ها مشخص شود.

منبع: verywellhealth