تاثیر اسیدهای چرب امگا 3 بر افسردگی چیست؟

رابطه امگا 3 و درمان افسردگی
رابطه امگا 3 و درمان افسردگی

اسیدهای چرب امگا 3 برای بسیاری از عملکردهای بدن بسیار مهم هستند. این ماده مغذی کاملا برای تاثیرات آن بر سلامت قلب و التهاب – و حتی سلامت روان – مورد مطالعه قرار گرفته است.

بیش از 10 سال است که محققان در حال بررسی تاثیرات امگا 3 بر افسردگی و همچنین سایر شرایط روحی و رفتاری هستند. اگرچه تحقیقات نسبتا جدید هستند و قبل از نتیجه گیری نهایی باید کارهای بیشتری انجام شود اما امیدوار کننده می باشند.

بیشتر مطالعات نشان می دهد که امگا 3 می تواند در درمان برخی از انواع افسردگی مفید باشد.

در ادامه این مقاله به بررسی همه ی فواید اسیدهای چرب امگا 3 برای درمان افسردگی و همچنین عوارض و مضرات و دوز مصرفی آن می پردازیم. با سومیتا همراه باشید؛

روغن ماهی

سه نوع اصلی از امگا 3 در رژیم غذایی وجود دارد و دو نوع از آن ها در روغن ماهی یافت می شوند : DHA (اسید دوکوزاهگزانوئیک) و EPA (ایکوزاپنتانوئیک اسید). با قرار دادن ماهی در رژیم غذایی یا از طریق مکمل ها می توانید روغن ماهی دریافت کنید.

ثابت شده است که رژیم غذایی شامل روغن ماهی و امگا 3 باعث بهبود چندین بیماری از جمله بیماری های قلبی، آرتریت روماتوئید و کلسترول خون بالا می شود.

تاثیر روغن ماهی و امگا 3 بر روی سایر شرایط مانند ADHD و همچنین برخی از انواع سرطان ها در حال تحقیق می باشد.

خوب است توجه داشته باشید که روغن ماهی و روغن جگر ماهی یک چیز نیستند. روغن ماهی حاوی ویتامین های دیگری مانند D و A نیست.

تحقیقات در مورد درمان افسردگی با امگا 3 چه می گویند؟

مغز شما برای عملکرد صحیح به اسیدهای چرب موجود در امگا 3 نیاز دارد. به عقیده برخی این احتمال وجود دارد کسانی که افسردگی را تجربه می کنند، ایکوزاپنتانوئیک اسید و دوکوزاهگزانوئیک اسید کافی ندارند.

این پیش فرض است، محققان در حال مطالعه مزایای احتمالی استفاده از امگا 3 و روغن ماهی برای درمان افسردگی هستند.

در سال 2009 محققان داده های سه مطالعه را بررسی کردند که از ایکوزاپنتانوئیک اسید در درمان سه نوع مختلف افسردگی استفاده می کرد : افسردگی ماژور عودکننده در بزرگسالان، افسردگی ماژور در کودکان و افسردگی دو قطبی. اکثریت افرادی که در همه انواع دوکوزاهگزانوئیک اسید مصرف می کردند در مقایسه با افراد دارونما بهبود قابل توجهی نشان دادند.

مروری بر تحقیقات انجام شده در سال 2004 در مورد امگا 3 و افسردگی نشان داد که دوکوزاهگزانوئیک اسید همچنین ممکن است همراه با ایکوزاپنتانوئیک اسید در درمان انواع افسردگی نقش مهمی داشته باشد. افراد مبتلا به افسردگی جزئی، افسردگی پس از زایمان و افکار خودکشی سطح ایکوزاپنتانوئیک اسید و دوکوزاهگزانوئیک اسید کمتری داشتند.

این مطالعات نشان داد که ترکیبی از ایکوزاپنتانوئیک اسید و دوکوزاهگزانوئیک اسید موجود در روغن ماهی به نظر می رسد علائم افسردگی اکثر شرکت کنندگان را که آزمایش شده اند بهبود می بخشد.

به طور کلی، تحقیقات انجام شده تا این مرحله برای استفاده از روغن ماهی و امگا 3 در درمان و کنترل افسردگی مثبت به نظر می رسد. با این حال بیشتر مطالعات نیاز به مطالعات بزرگتر دارد.

اشکال و مقدار مصرف روزانه امگا 3

امگا 3 به روش های مختلف می تواند به رژیم غذایی شما اضافه شود. برخی از این موارد عبارتند از :

  • اضافه کردن ماهی بیشتر به رژیم غذایی شما به ویژه ماهی سالمون، قزل آلا، ماهی تن و صدف
  • مکمل های روغن ماهی
  • روغن بذر کتان
  • روغن جلبک دریایی
  • روغن کانولا

سازمان غذا و داروی ایالات متحده (FDA) توصیه می کند هر هفته 2-3 وعده ماهی بخورید. یک وعده برای بزرگسالان 4 اونس (115 گرم) است و یک وعده برای کودکان 2 اونس (56 گرم).

دوز مصرفی برای درمان بیماری های مختلف با مکمل ها بسته به شرایط و شدت آن متفاوت است. قبل از افزودن هرگونه مکمل به رژیم سلامتی حتما با پزشک خود درمورد دوز مناسب صحبت کنید.

عوارض و مضرات اسیدهای چرب امگا 3

شما نباید مقدار بیشتری امگا 3 را بدون نظر پزشک مصرف کنید زیرا می تواند برای سلامتی شما مضر باشد. مقدار زیاد اسیدهای چرب امگا 3 ممکن است تاثیر منفی بر سلامتی شما داشته باشد. این تاثیرات منفی عبارتند از :

  • افزایش کلسترول بد خون یا LDL
  • مشکل در کنترل سطح قند خون
  • خطر بیشتر خونریزی

کودکان و زنان باردار ممکن است با مصرف بعضی از ماهی ها در معرض خطر جیوه قرار بگیرند و نباید بدون صحبت با پزشک خود روغن ماهی یا انواع خاصی از ماهی را بخورند. هنگام مصرف ماهی های خاص خطر مسمومیت با جیوه بیشتر است. این نوع ماهی ها عبارتند از :

  • ماهی تن باله دراز
  • ماهی خال مخالی
  • شمشیر ماهی
  • کاشی ماهی

اگر به حلزون صدف دار آلرژی دارید قبل از مصرف مکمل روغن ماهی، باید با پزشک خود صحبت کنید. هنوز تحقیقات کافی برای تعیین اینکه آیا آن ها بر آلرژی شما تاثیر می گذارند انجام نشده است.

روغن ماهی و مکمل های امگا 3 نیز ممکن است با برخی از داروها تداخل داشته باشند – از جمله داروهای بدون نسخه. قبل از شروع هرگونه مکمل یا ویتامین جدید با پزشک خود صحبت کنید.

خلاصه

در مجموع تحقیقاتی که تاکنون انجام شده است استفاده از امگا 3 و روغن ماهی در درمان انواع اختلالات افسردگی در ترکیب با سایر روش های درمانی فوایدی را نشان داده است.

در حالی که هنوز تحقیقات بیشتری در این زمینه باید انجام شود نتایج اولیه مثبت به نظر می رسند. اگرچه وارد کردن مقادیر توصیه شده روغن ماهی و امگا 3 به رژیم غذایی عوارض جانبی کمی دارد اما این باید مواردی باشد که با پزشک خود در میان می گذارید.

حتی اگر روغن ماهی یک مکمل طبیعی است ابتدا باید با پزشک خود صحبت کنید تا اطمینان حاصل کند که با سایر داروها یا بیماری پزشکی دیگر تداخل ندارد.

همچنین بخوانید : علائم کمبود امگا 3 در بدن

منابع : healthline