آیا چای اعتیاد آور است؟

آیا چای اعتیاد آور است؟
آیا چای اعتیاد آور است؟

چای یکی از محبوب ترین نوشیدنی ها در سراسر جهان است. انواع مختلفی دارد که همگی از گیاه کاملیا سیننسیس (Camellia sinensis) به دست می آیند.

بسیاری از ترکیبات موجود در چای به طور مداوم با مزایای مختلف سلامتی مرتبط هستند و همین باعث می شود که بیشتر مردم این نوشیدنی را به عنوان یکی از اجزای اصلی رژیم غذایی خود در نظر بگیرند.

با این وجود عده ای معتقدند که برخی از ترکیبات چای ممکن است خاصیت اعتیاد آور داشته باشند و نوشیدن زیاد آن می تواند ضرر بیشتری نسبت به فواید آن داشته باشد.

در این مقاله می خواهیم به بررسی این موضوع بپردازیم که آیا چای اعتیاد آور است؟ و اگر اینطور باشد برای جلوگیری از اعتیاد به چای چه کارهایی می توان انجام داد؟ با سومیتا همراه باشید؛

چای حاوی کافئین است که ممکن است اعتیاد آور باشد

انواع چای حاوی مقادیر مختلفی از کافئین هستند که بیشترین ماده روانگردان را در سراسر جهان تشکیل می دهد. این یک محرک طبیعی است و این ترکیب اغلب به دلیل خاصیت اعتیاد آور بودن چای مقصر شناخته می شود.

کافئین اغلب برچسب اعتیاد آور بودن را با خود حمل می کند زیرا دارای ساختاری شیمیایی شبیه آدنوزین است – ترکیبی که به طور طبیعی در بدن شما یافت می شود و باعث آرامش سیستم عصبی مرکزی می شود.

به دلیل این ساختار شیمیایی، کافئین می تواند در گیرنده های آدنوزین واقع در مغز شما قرار گیرد و از اتصال آدنوزین به آن ها جلوگیری کند. کمبود آدنوزین در نتیجه باعث نمی شود سلول های مغزی شما خسته شوند.

این امر همچنین می تواند باعث شود بدن شما مقادیر بیشتری از محرک های طبیعی دیگر مانند دوپامین را ترشح کند که احساس خستگی را بیشتر سرکوب کرده و به شما کمک می کند هوشیار بمانید.

حدس می زنند که نوشیدن منظم نوشیدنی های حاوی کافئین از جمله چای ممکن است باعث شود سلول های مغزی شما گیرنده های آدنوزین بیشتری ایجاد کنند تا آن هایی که توسط کافئین مسدود شده اند را جبران کند.

با گذشت زمان این می تواند به این معنی باشد که شما به مقدار فزاینده ای چای نیاز دارید تا تاثیرات مشابه کافئین را تجربه کنید. در صورت ترک ناگهانی نوشیدنی ممکن است باعث شود علائم ترک داشته باشید.

در نهایت این تغییرات در شیمی مغز به همین دلیل است که غذاها و نوشیدنی های حاوی کافئین به طور بالقوه اعتیاد آور تلقی می شوند.

آیا این یک اعتیاد واقعی است؟

اعتیاد به اشکال مختلفی وجود دارد اما تمایل دارد چندین علائم بالینی را داشته باشد. مواردی که بیشتر متخصصان بهداشت برای تشخیص اعتیاد از آن ها استفاده می کنند شامل مواد زیر هستند :

  • با وجود آسیب رساندن همچنان به استفاده ادامه می دهید
  • تمایل مداوم یا تلاش های ناموفق برای کنترل یا کاهش استفاده
  • هنگام قطع مصرف، علائم ترک را تجربه می کنید

تحقیقات نشان می دهد برخی از افرادی که به طور منظم کافئین مصرف می کنند ممکن است علائمی شبیه اعتیاد پیدا کنند و سازمان بهداشت جهانی (WHO) وابستگی به کافئین را به عنوان یک سندرم رسما تشخیص می دهد.

از طرف دیگر انجمن روانپزشکی آمریکا (APA) اعتیاد به کافئین را به عنوان یک اختلال سو مصرف مواد طبقه بندی نمی کند.

در حال حاضر مشخص نیست که در اثر نوشیدن چای، چه تعداد از افراد علائم شبیه اعتیاد پیدا می کنند. همچنین اطلاعات محدودی در مورد اینکه آیا چای خواران با کاهش مصرف خود دست و پنجه نرم می کنند محدود است.

بنابراین قبل از نتیجه گیری در مورد اعتیاد آور بودن چای تحقیقات بیشتری لازم است.

چقدر طول می کشد تا به چای معتاد شوید؟

هنوز مشخص نیست که چقدر چای در روز باید بنوشید تا به آن معتاد شوید.

با این حال حتی اگر فقط 100 میلی گرم در روز مصرف کنید ممکن است علائم ترک را در اثر کاهش مصرف کافئین تجربه کنید.

محتوای کافئین چای به تنوع آن بستگی دارد. مقدار کافئین که به طور معمول در 1 فنجان (240 میلی لیتر) انواع محبوب چای یافت می شود :

  • چای سیاه : 35-44 میلی گرم
  • چای سبز : 33–71 میلی گرم
  • چای اولانگ : 37-38 میلی گرم
  • چای سفید : 33-48 میلی گرم
  • چای ماچا : 38–89 میلی گرم
  • یربا ماته : 45-67 میلی گرم
  • چای بدون کافئین : تا 12 میلی گرم
  • چای های گیاهی : 0 میلی گرم

بر اساس این اعداد نوشیدن حداقل 2 تا 3 فنجان چای در هر روز ممکن است برای ایجاد علائم اعتیاد جسمی کافی باشد، اگرچه قبل از نتیجه گیری قوی تحقیقات بیشتری لازم است.

علائم و نشانه های اعتیاد به چای

تشخیص اینکه آیا به چای معتاد شده اید یا نه دشوار است.

یک روش برای تشخیص اینکه آیا معتاد شده اید یا خیر، بررسی این است که آیا در صورت قطع ناگهانی نوشیدن چای علائم ترک را تجربه کرده اید. این ها می توانند شامل موارد زیر باشند :

  • سردرد
  • عدم تمرکز
  • خواب آلودگی
  • خستگی
  • تحریک پذیری
  • اضطراب
  • حالت افسردگی

این علائم ممکن است به زودی 12 تا 24 ساعت پس از قطع چای از رژیم غذایی ظاهر شده و تا 9 روز ادامه داشته باشد. شدت علائم معمولا در 9 روز اول به اوج خود می رسد و پس از آن به تدریج کاهش می یابد.

عوارض و مضرات نوشیدن زیاد چای

وزارت کشاورزی ایالات متحده آمریکا (USDA) و همچنین سازمان ایمنی غذایی اروپا (EFSA) مردم را تشویق می کنند که بیش از 400 میلی گرم کافئین در روز مصرف نکنند. این برابر با 4.5 تا 12 فنجان (1.1 تا 2.9 لیتر) چای در روز بسته به نوع آن می باشد.

کسانی که باردار هستند باید مصرف کافئین روزانه خود را به کمتر از 200 میلی گرم محدود کنند.

مصرف چای برای بیشتر افراد بی خطر است. گفته می شود برخی از افراد ممکن است به کافئین حساسیت ویژه داشته باشند و همین باعث شود که آن ها عوارض جانبی ناخوشایندی را از مصرف آن تجربه کنند.

این عوارض جانبی می تواند شامل لرزش، بی خوابی، افزایش ادرار، تحریک پذیری، کشیدگی عضلات، تپش قلب، میگرن و به طور بالقوه افزایش خطر حملات قلبی باشد.

همچنین افرادی که دچار اضطراب شدید، تشنج یا بیماری قلبی، کلیوی یا کبدی هستند توصیه می شود که برای جلوگیری از بدتر شدن علائم مصرف چای خود را محدود کنند.

چگونه کافئین را ترک کنیم؟

نکات زیر می تواند به شما کمک کند بدون داشتن عوارض جانبی ناخوشایند، مصرف نوشیدنی های کافئین دار مانند چای را کاهش داده و یا قطع کنید.

به تدریج مصرف خود را کم کنید. کاهش مصرف شما به میزان 0.5 تا 1 فنجان در روز ممکن است احتمال بروز علائم ناخوشایند ترک را کاهش دهد.

به اندازه کافی بخوابید. این امر می تواند احتمال بروز خستگی، کمبود تمرکز یا ضعف حافظه را با وجود عدم مصرف کافی همان مقدار کافئین در شما کاهش دهد.

مایعات کافی بنوشید. نوشیدنی های کافئین دار را با همان مقدار نوشیدنی های غیر کافئین دار جایگزین کنید تا بدنتان به خوبی هیدراته بماند. این ممکن است خطر ابتلا به سردرد، خستگی یا سرگیجه پس از قطع چای را کاهش دهد.

نوشیدنی های فاقد کافئین

اگر می خواهید به تدریج مصرف نوشیدنی های کافئین دار را کاهش دهید، این نوشیدنی های بدون کافئین گزینه های خوبی هستند :

  • دمنوش زنجبیل، زردچوبه یا برگ نعناع تازه
  • آب گرم با آب یک لیموترش تازه
  • شیر طلایی (شیر زردچوبه)
  • آب سیب
  • آب چغندر یا هویج گرم
  • شیر بادام گرم همراه با دارچین یا جوز هندی
  • چای بدون کافئین یا چای گیاهی

خلاصه

برخی از انواع چای حاوی کافئین هستند، یک ترکیب روانگردان است که بسیاری از افراد آن را اعتیاد آور می دانند.

حدس می زنند که نوشیدن منظم چای ممکن است در برخی افراد با علائم وابستگی مرتبط باشد اما متخصصان هنوز درمورد اینکه آیا اعتیاد به چای می تواند یک اعتیاد واقعی تلقی شود یا نه، بحث می کنند.

اگر مصرف چای برای شما مشکلی ایجاد نمی کند، احتمالا هیچ دلیلی برای نگرانی در مورد آن وجود ندارد. با این حال اگر می خواهید مصرف چای را کاهش دهید در حالی که به اندازه کافی مایعات بدون کافئین مصرف می کنید و خواب کافی دارید، این کار را به تدریج انجام دهید.

همچنین بخوانید : خواص و مضرات چای سیلان چیست؟

منبع : healthline