آیا قهوه برای دیابت خوب است؟

آیا قهوه برای دیابت خوب است؟
آیا قهوه برای دیابت خوب است؟

قهوه و دیابت

زمانی قهوه به عنوان یک عامل مضر برای سلامتی محکوم می شد. با این حال شواهد فزاینده ای وجود دارد که نشان می دهد قهوه می تواند از بدن در برابر انواع خاصی از سرطان ها، بیماری های کبدی و حتی افسردگی محافظت کند.

همچنین تحقیقات قانع کننده ای وجود دارد که نشان می دهد افزایش مصرف قهوه ممکن است خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را کاهش دهد.

با این حال برای کسانی که قبلا دیابت نوع 2 دارند قهوه می تواند عوارض جانبی داشته باشد.

در این مقاله به بررسی این موضوع می پردازیم که آیا قهوه برای دیابت نوع 2 خوب است یا بد؟ با سومیتا همراه باشید؛

دیابت چیست؟

دیابت یک بیماری است که بر نحوه پردازش گلوکز خون توسط بدن تاثیر می گذارد. قند خون که به آن گلوکز خون نیز گفته می شود بسیار مهم است زیرا مغز را تغذیه می کند و به ماهیچه ها و بافت های شما انرژی می دهد.

اگر دیابت دارید به این معنی است که گلوکز زیادی در خون شما در گردش است. این زمانی اتفاق می افتد که بدن شما به انسولین مقاوم می شود و سلول ها دیگر قادر نیستند گلوکز را به طور موثر برای تولید انرژی جذب کنند.

گلوکز اضافی در خون می تواند نگرانی های جدی برای سلامتی ایجاد کند. عوامل مختلفی می توانند باعث ایجاد دیابت شوند.

انواع دیابت مزمن نوع 1 و نوع 2 هستند. انواع دیگر شامل دیابت بارداری است که در دوران بارداری رخ می دهد اما بعد از تولد تمایل به از بین رفتن دارد.

پیش دیابت که گاهی اوقات دیابت مرزی نیز نامیده می شود بدین معناست که سطح گلوکز خون شما بیشتر از حد معمول است اما آنقدرها هم زیاد نیست که شما به عنوان شخص دچار دیابت تشخیص داده شوید.

برخی از علائم و نشانه های دیابت عبارتند از :

  • تشنگی زیاد
  • کاهش وزن بدون دلیل
  • خستگی
  • تحریک پذیری

اگر فکر می کنید ممکن است برخی از این علائم را داشته باشید مهم است که با پزشک خود صحبت کنید.

قهوه و پیشگیری احتمالی از دیابت

فواید قهوه برای دیابت در موارد مختلف متفاوت است.

محققان دانشگاه هاروارد بیش از 100000 نفر را برای حدود 20 سال ردیابی کردند. آن ها بر روی یک دوره چهار ساله تمرکز کردند و نتایج آن ها بعدا در این مطالعه در سال 2014 منتشر شد.

آن ها دریافتند افرادی که مصرف قهوه خود را بیش از یک فنجان در روز افزایش می دهند 11 درصد کمتر در معرض ابتلا به دیابت نوع 2 قرار دارند.

با این حال افرادی که مصرف قهوه خود را یک فنجان در روز کاهش می دهند خطر ابتلا به دیابت را تا 17 درصد افزایش می دهند. در خوردن چای هیچ تفاوتی وجود نداشت.

مشخص نیست که چرا قهوه چنین تاثیری در ایجاد دیابت دارد.

به کافئین فکر می کنید؟ ممکن است مسئول آن مزایای خوب نباشد. در حقیقت نشان داده شده است که کافئین در کوتاه مدت باعث افزایش سطح گلوکز و انسولین می شود.

در یک مطالعه کوچک که بر روی مردان انجام شد قهوه بدون کافئین حتی افزایش شدید قند خون را نشان داد. در حال حاضر مطالعات محدودی وجود دارد و تحقیقات بیشتری باید در مورد اثرات کافئین بر روی دیابت انجام شود.

تاثیر قهوه بر گلوکز و انسولین

در حالی که قهوه می تواند برای محافظت از افراد در برابر دیابت مفید باشد برخی از مطالعات نشان داده اند که قهوه سیاه معمولی ممکن است خطری برای افرادی که از قبل به دیابت نوع 2 مبتلا هستند ایجاد کند.

کافئین، گلوکز خون و انسولین (قبل و بعد از غذا)

یک مطالعه در سال 2004 نشان داد که مصرف کپسول کافئین قبل از غذا منجر به افزایش قند خون بعد از غذا در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 می شود. همچنین افزایش مقاومت به انسولین را نشان داد.

بر اساس یک مطالعه اخیر در سال 2018 ممکن است یک حامی ژنتیکی درگیر باشد. ژن ها ممکن است در متابولیسم کافئین و نحوه تاثیر آن بر قند خون نقش داشته باشند.

در این مطالعه افرادی که کافئین را دیرتر متابولیزه می کردند سطح قند خون بالاتری نسبت به افرادی که به طور ژنتیکی کافئین را سریعتر متابولیزه می کردند نشان دادند.

البته در قهوه چیزهای بیشتری به غیر از کافئین وجود دارد. این موارد دیگر ممکن است عامل تاثیر محافظتی باشد که در مطالعه 2014 مشاهده شد.

نوشیدن قهوه کافئین دار به مدت طولانی نیز ممکن است تاثیر آن را بر حساسیت به گلوکز و انسولین تغییر دهد. تحمل مصرف طولانی مدت ممکن است چیزی باشد که باعث ایجاد اثر محافظتی می شود.

یک مطالعه جدید از سال 2018 نشان داد که اثرات طولانی مدت قهوه و کافئین ممکن است با کاهش خطر ابتلا به دیابت مرتبط باشد.

قند خون ناشتا و انسولین

مطالعه دیگری در سال 2004 به بررسی بر روی افراد بدون دیابت پرداخت که روزانه 1 لیتر قهوه معمولی فیلتر شده با کاغذ می نوشیدند.

در پایان این مطالعه چهار هفته ای افرادی که قهوه بیشتری مصرف می کردند انسولین بیشتری در خون خود داشتند.

در صورت ابتلا به دیابت نوع 2 بدن شما قادر به استفاده موثر از انسولین برای کنترل قند خون نیست. ایجاد اثر تحمل در مصرف طولانی مدت قهوه بیش از چهار هفته طول می کشد.

نوشیدن قهوه معمولی

تفاوت واضحی در نحوه واکنش افراد مبتلا به دیابت و افراد بدون دیابت به قهوه و کافئین وجود دارد. در مطالعه ای که در سال 2008 انجام شد قهوه خوران معمولی مبتلا به دیابت نوع 2 در حین انجام فعالیت های روزانه به طور مداوم قند خون خود را کنترل می کردند.

در طول روز نشان داده شد که بلافاصله پس از نوشیدن قهوه، قند خون آن ها افزایش می یابد. قند خون در روزهایی که قهوه می نوشیدند بیشتر از روزهایی بود که قهوه نمی نوشیدند.

دیگر فواید قهوه برای سلامتی بدن

مزایای دیگر نوشیدن قهوه برای سلامتی وجود دارد که به پیشگیری از دیابت مربوط نمی شود.

مطالعات جدیدتر با عوامل خطر کنترل شده فواید دیگر قهوه را نشان داده است. آن ها شامل حفاظت احتمالی در برابر موارد زیر هستند :

  • بیماری پارکینسون
  • بیماری های کبدی از جمله سرطان کبد
  • نقرس
  • بیماری آلزایمر
  • سنگ کیسه صفرا

این مطالعات جدید همچنین نشان داده است که به نظر می رسد قهوه خطر افسردگی را کاهش داده و توانایی تمرکز و تفکر واضح را افزایش می دهد.

قهوه با مواد اضافه شده

اگر دیابت ندارید اما نگران ابتلا به آن هستید، قبل از افزایش مصرف قهوه خود مراقب باشید.

ممکن است قهوه در شکل خالص آن تاثیر مثبتی داشته باشد. با این حال مزایای نوشیدنی های قهوه با شیرین کننده ها یا محصولات لبنی اضافه شده یکسان نیست.

آن ها کالری بسیار بالایی دارند. تاثیر قند و چربی در بسیاری از نوشیدنی های قهوه و اسپرسو می تواند از اثرات محافظتی قهوه بیشتر باشد.

همین را می توان در مورد قهوه و سایر نوشیدنی های شیرین و حتی مصنوعی نیز گفت. هنگامی که شیرین کننده اضافه می شود خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را افزایش می دهد. مصرف بیش از حد قندهای اضافه شده مستقیما با دیابت و چاقی ارتباط دارد.

نوشیدن قهوه با چربی اشباع یا قند زیاد به طور منظم می تواند مقاومت به انسولین را افزایش دهد. این می تواند در نهایت به دیابت نوع 2 منجر شود.

برخی از نکات سالم برای طعم دادن به قهوه شما عبارتند از :

  • وانیل و دارچین را به عنوان یک گزینه سالم و بدون کربوهیدرات اضافه کنید
  • یک گزینه شیر وانیلی بدون شیرینی مانند شیر نارگیل، شیر کتان یا شیر بادام انتخاب کنید

عوارض و مضرات قهوه برای افراد دیابتی

حتی برای افراد سالم کافئین موجود در قهوه می تواند عوارض جانبی داشته باشد.

عوارض جانبی شایع کافئین عبارتند از :

  • سردرد
  • بی قراری
  • اضطراب

مانند اکثر موارد اعتدال کلید مصرف قهوه است. با این حال حتی با مصرف متوسط​​، قهوه خطراتی دارد که باید با پزشک خود مشورت کنید.

این خطرات عبارتند از :

  • افزایش کلسترول با قهوه های بدون فیلتر یا نوع اسپرسو
  • افزایش خطر سوزش سر دل
  • افزایش سطح گلوکز خون بعد از غذا

موارد دیگری که باید در نظر داشته باشید :

  • نوجوانان باید کمتر از 100 میلی گرم کافئین در روز مصرف کنند. این شامل تمام نوشیدنی های کافئین دار است نه فقط قهوه
  • کودکان خردسال باید از مصرف نوشیدنی های کافئین دار خودداری کنند
  • افزودن بیش از حد شیرین کننده یا خامه می تواند خطر ابتلا به دیابت و اضافه وزن را افزایش دهد

خلاصه

هیچ ماده غذایی یا مکمل، حفاظتی کامل در برابر دیابت نوع 2 ارائه نمی دهد. اگر پیش دیابت دارید یا در معرض ابتلا به دیابت هستید، کاهش وزن، ورزش و رژیم متعادل و غنی از مواد مغذی بهترین راه برای کاهش خطر است.

نوشیدن قهوه برای جلوگیری از دیابت نتیجه مطلوبی را برای شما تضمین نمی کند. اما اگر قبلا قهوه می نوشیدید ممکن است ضرری نداشته باشد.

سعی کنید میزان قند یا چربی که همراه قهوه خود می نوشید را کاهش دهید. همچنین با پزشک خود در مورد گزینه های رژیم غذایی، ورزش و تاثیراتی که نوشیدن قهوه می تواند داشته باشد صحبت کنید.

همچنین بخوانید : آیا قهوه برای کاهش کلسترول خون مفید است؟

منبع : healthline