خواص زنجبیل برای سلامتی بدن چیست؟

خواص زنجبیل
خواص زنجبیل

زنجبیل گیاهی گلدار است که از جنوب شرقی آسیا منشا گرفته است. این یکی از سالم ترین و خوشمزه ترین گیاهان دارویی و ادویه های روی کره زمین است.

زنجبیل از خانواده زنجبیلیان است و ارتباط نزدیکی با زردچوبه، هل و خسرودار دارد.

ریزوم (قسمت زیرزمینی ساقه) بخشی است که معمولا به عنوان ادویه استفاده می شود. اغلب به آن ریشه زنجبیل یا به سادگی زنجبیل گفته می شود.

زنجبیل را می توان به صورت تازه، خشک، پودر شده یا به عنوان روغن یا آب استفاده کرد. این یک ماده بسیار رایج در دستور العمل های تهیه ی غذاست و بعضی اوقات به غذاهای فرآوری شده و مواد آرایشی هم اضافه می شود.

در این مقاله با همه ی فواید ریشه زنجبیل برای سلامتی بدن و طریقه مصرف آن در غذا بیشتر آشنا می شوید. با سومیتا همراه باشید؛

1. حاوی جینجرول است که دارای خواص دارویی قوی دارد

زنجبیل دارای سابقه بسیار طولانی استفاده به اشکال مختلف در طب سنتی و طب جایگزین است. این ماده برای کمک به هضم غذا، کاهش حالت تهوع و مبارزه با آنفولانزا و سرماخوردگی استفاده شده است.

عطر و طعم بی نظیر زنجبیل از روغن های طبیعی آن ناشی می شود که مهم ترین آن ها جینجرول است.

جینجرول ترکیب اصلی فعال زیستی در زنجبیل است. این مسئول بسیاری از خواص دارویی زنجبیل می باشد.

طبق تحقیقات زنجبیل اثرات ضد التهابی و آنتی اکسیدانی قدرتمندی دارد. به عنوان مثال ممکن است به کاهش استرس اکسیداتیو کمک کند که نتیجه وجود بیش از حد رادیکال های آزاد در بدن است.

2. می تواند تهوع بارداری را درمان کند

به نظر می رسد زنجبیل در برابر حالت تهوع بسیار موثر است.

این ممکن است به رفع حالت تهوع و استفراغ برای افرادی که تحت انواع خاصی از جراحی هستند، کمک کند. زنجبیل همچنین ممکن است به درمان حالت تهوع مرتبط با شیمی درمانی کمک کند اما مطالعات بیشتری در این زمینه روی انسان مورد نیاز است.

زنجبیل ممکن است یکی از موثرترین داروها برای درمان تهوع صبحگاهی در دوران بارداری باشد.

طبق مروری بر 12 مطالعه که در مجموع بر روی 1278 زن باردار انجام شده، مشخص شد که مصرف 1.1 تا 1.5 گرم زنجبیل می تواند علائم تهوع را به میزان قابل توجهی کاهش دهد.

با این حال این بررسی به این نتیجه رسید که زنجبیل هیچ تاثیری در درمان استفراغ ندارد. اگرچه زنجبیل بی خطر تلقی می شود اما اگر باردار هستید قبل از مصرف مقادیر زیاد با پزشک خود صحبت کنید.

توصیه می شود زنان باردار نزدیک به زایمان یا سقط جنین از مصرف زنجبیل خودداری کنند. منع مصرف زنجبیل به دلیل اثر آن در خونریزی واژن و اختلالات لخته شدن است.

3. ممکن است به لاغری و کاهش وزن کمک کند

طبق مطالعات انجام شده روی انسان و حیوانات، زنجبیل ممکن است در لاغری و کاهش وزن نقش داشته باشد.

یک بررسی در سال 2019 نتیجه گرفت که مکمل زنجبیل به طور قابل توجهی باعث کاهش وزن بدن، نسبت دور کمر به لگن و نسبت ران در افراد دارای اضافه وزن یا چاقی می شود.

مطالعه در سال 2016 بر روی 80 زن مبتلا به چاقی نشان داد که زنجبیل همچنین می تواند به کاهش شاخص توده بدن (BMI) و سطح انسولین خون کمک کند. سطح بالای انسولین خون با چاقی همراه است.

شرکت کنندگان در مطالعه دوزهای روزانه نسبتا بالا – 2 گرم – پودر زنجبیل را به مدت 12 هفته دریافت کردند.

همچنین در بررسی مقالات سال 2019 نتیجه گیری شد که زنجبیل تاثیر بسیار مثبتی بر لاغری و کاهش وزن دارد. با این حال مطالعات بیشتر مورد نیاز است.

شواهد در مورد نقش زنجبیل در جلوگیری از چاقی در مطالعات حیوانی قوی تر است.

موش هایی که به طور مداوم از آب زنجبیل یا عصاره زنجبیل استفاده می کردند، کاهش وزن بدن خود را مشاهده می کنند حتی در مواردی که رژیم های غذایی پرچربی نیز داشته باشند.

توانایی زنجبیل برای تاثیر در کاهش وزن ممکن است به مکانیسم های خاصی مربوط باشد از جمله توانایی آن در افزایش کالری سوزی یا کاهش التهاب.

4. می تواند به درمان آرتروز کمک کند

بیماری آرتروز (OA) یک مشکل شایع سلامتی است. این شامل تحلیل رفتن مفاصل در بدن است که منجر به علائمی مانند درد و سفتی مفصل می شود.

یک بررسی نشان داد افرادی که از زنجبیل برای درمان آرتروز خود استفاده می کردند، کاهش قابل توجهی در درد و ناتوانی داشتند.

فقط عوارض جانبی خفیف مانند نارضایتی از طعم زنجبیل مشاهده شد. با این حال طعم و مزه زنجبیل همراه با ناراحتی معده تقریبا 22٪ از شرکت کنندگان در این مطالعه را درگیر می کند.

شرکت کنندگان در مطالعه بین 500 میلی گرم تا 1 گرم زنجبیل روزانه از 3 تا 12 هفته دریافت کردند. اکثر آن ها دارای آتروز زانو بودند.

مطالعه دیگری از سال 2011 نشان داد که ترکیبی از زنجبیل، مصطکی، دارچین و روغن کنجد می تواند به کاهش درد و سفتی در افراد مبتلا به آرتروز زانو کمک کند.

5. ممکن است قند خون و خطر بیماری های قلبی را کاهش دهد

این حوزه از تحقیق نسبتا جدید است اما زنجبیل ممکن است دارای خواص ضد دیابت قدرتمندی باشد. در یک مطالعه در سال 2015 بر روی 41 شرکت کننده با دیابت نوع 2، 2 گرم پودر زنجبیل در روز 12٪ قند خون ناشتا را کاهش داد.

همچنین باعث بهبود چشمگیر هموگلوبین A1c یا (HbA1c)، نشانگر سطح قند خون در طولانی مدت شد. طی مدت 12 هفته HbA1c 10٪ کاهش یافت.

همچنین 28٪ کاهش نسبت آپولیپوپروتئین B / آپولیپوپروتئین A-I و 23٪ کاهش مالون دی آلدئید (MDA) که محصول جانبی استرس اکسیداتیو است وجود دارد که هر دو عامل اصلی خطر بیماری های قلبی هستند.

با این حال به یاد داشته باشید که این فقط یک مطالعه کوچک بود. نتایج فوق العاده چشمگیر است اما قبل از ارائه هر گونه توصیه باید مطالعات بیشتری صورت گیرد.

در یک خبر تا حدودی دلگرم کننده یک بررسی در سال 2019 نتیجه گرفت که زنجبیل به میزان قابل توجهی HbA1c را در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 کاهش می دهد. با این حال همچنین مشخص شد که زنجبیل تاثیری در قند خون ناشتا ندارد.

6. می تواند به درمان سو هاضمه مزمن کمک کند

سو هاضمه مزمن با درد و ناراحتی مکرر در قسمت فوقانی معده مشخص می شود. اعتقاد بر این است که تاخیر در تخلیه معده عامل اصلی سو هاضمه است و نشان داده شده زنجبیل تخلیه معده را تسریع می کند.

به افراد مبتلا به سو هاضمه که علت مشخصی ندارد در یک مطالعه کوچک در سال 2011 کپسول زنجبیل یا دارونما دادند. یک ساعت بعد به همه آن ها سوپ داده شد.

12.3 دقیقه طول کشید تا معده در افرادی که زنجبیل دریافت می کنند خالی شود. در کسانی که دارونما دریافت کرده اند این زمان 16.1 دقیقه طول کشیده است.

این تاثیرات در افراد بدون سو هاضمه نیز دیده شده است. در مطالعه ای که در سال 2008 توسط برخی از اعضای همان تیم تحقیقاتی انجام شد به 24 فرد سالم کپسول زنجبیل یا دارونما و یک ساعت بعد به همه آن ها سوپ داده شد.

مصرف زنجبیل در مقابل دارونما تخلیه معده را تسریع کرد. برای افرادی که زنجبیل دریافت کرده اند 13.1 دقیقه و برای افرادی که دارونما دریافت کرده اند 26.7 دقیقه تخلیه معده طول کشیده است.

7. ممکن است درد قاعدگی را کاهش دهد

دیسمنوره به دردی که در طول چرخه قاعدگی احساس می شود، گفته می شود. یکی از کاربردهای سنتی زنجبیل برای تسکین درد قاعدگی است.

در مطالعه ای در سال 2009 به 150 زن دستور داده شد که در 3 روز اول قاعدگی خود از زنجبیل یا داروی ضد التهاب غیر استروئیدی (NSAID) استفاده کنند.

سه گروه روزانه چهار دوز پودر زنجبیل (250 میلی گرم)، مفنامیک اسید (250 میلی گرم) یا ایبوپروفن (400 میلی گرم) دریافت کردند. زنجبیل موفق شد درد را به اندازه دو دارو کاهش دهد.

مطالعات اخیر نیز به این نتیجه رسیده اند که زنجبیل از دارونما موثرتر است و به همان اندازه داروهایی مانند مفنامیک اسید و استامینوفن / کافئین / ایبوپروفن (نوافن) موثر است.

در حالی که این یافته ها امیدوار کننده است هنوز مطالعات با کیفیت بالاتر با تعداد بیشتری از شرکت کنندگان مورد نیاز است.

8. ممکن است به کاهش سطح کلسترول خون کمک کند

سطوح بالای کلسترول بد خون یا LDL با افزایش خطر ابتلا به بیماری قلبی مرتبط است. غذاهایی که می خورید می توانند تاثیر زیادی روی سطح LDL داشته باشند.

در مطالعه ای که در سال 2018 روی 60 نفر از افراد مبتلا به چربی خون انجام شد، 30 نفری که هر روز 5 گرم پودر زنجبیل دریافت می کردند میزان کلسترول LDL خود را در مدت 3 ماه 17.4٪ کاهش دادند.

گرچه افت LDL چشمگیر است اما باید توجه داشت که شرکت کنندگان در این مطالعه دوزهای زیادی از زنجبیل دریافت کردند.

دوزهای گرفته شده در طول مطالعه چربی خون 5 تا 10 برابر بیشتر است.

در یک مطالعه قدیمی از سال 2008 افرادی که هر روز 3 گرم پودر زنجبیل دریافت می کردند (به شکل کپسول) نیز کاهش قابل توجهی در بیشتر نشانگرهای کلسترول مشاهده کردند. میزان کلسترول بد خون آن ها طی 45 روز 10٪ کاهش یافت.

این یافته ها با مطالعه روی موش های مبتلا به کم کاری تیروئید یا دیابت پشتیبانی می شود. عصاره زنجبیل به میزان مشابه داروی کاهش دهنده کلسترول آتورواستاتین، کلسترول بد خون را کاهش می دهد.

افراد مورد مطالعه در هر 3 مطالعه نیز افت کلسترول کلی خون را تجربه کردند. شرکت کنندگان در مطالعه سال 2008 و همچنین موش های آزمایشگاهی شاهد کاهش تری گلیسیرید بالای خون هم بودند.

9. می تواند به جلوگیری از سرطان کمک کند

زنجبیل به عنوان یک روش درمانی جایگزین برای انواع مختلف سرطان مورد مطالعه قرار گرفته است. خواص ضد سرطانی به جینجرول نسبت داده می شود که به مقدار زیاد در زنجبیل خام یافت می شود.

در یک مطالعه 28 روزه روی افراد در معرض خطر سرطان روده بزرگ، 2 گرم عصاره زنجبیل در روز به طور قابل توجهی مولکول های سیگنالینگ پیش التهابی را در روده بزرگ کاهش می دهد.

با این حال یک مطالعه در افرادی که در معرض خطر بالای سرطان روده بزرگ قرار دارند، نتایج مشابهی را ایجاد نکرد.

شواهدی وجود دارد البته محدود که زنجبیل ممکن است در برابر سایر سرطان های دستگاه گوارش مانند سرطان لوزالمعده و سرطان کبد نیز موثر باشد.

همچنین ممکن است در برابر سرطان پستان و سرطان تخمدان نیز موثر باشد. به طور کلی تحقیقات بیشتری لازم است.

10. ممکن است عملکرد مغز را بهبود بخشد

استرس اکسیداتیو و التهاب مزمن می توانند روند پیری را تسریع کنند. اعتقاد بر این است که آن ها از عوامل اصلی بیماری آلزایمر و کاهش فعالیت های شناختی مربوط به سن هستند.

برخی از مطالعات حیوانی نشان می دهد که آنتی اکسیدان ها و ترکیبات فعال موجود در زنجبیل می توانند پاسخ های التهابی را که در مغز اتفاق می افتد مهار کنند.

همچنین برخی شواهد نشان می دهد که زنجبیل می تواند به طور مستقیم به تقویت عملکرد مغز کمک کند. در مطالعه ای که در سال 2012 روی زنان میانسال سالم انجام شد، دوزهای روزانه عصاره زنجبیل برای بهبود زمان واکنش و حافظه فعال مفید بودند.

علاوه بر این مطالعات متعدد در مورد حیوانات نشان می دهد که زنجبیل می تواند در برابر کاهش عملکرد مغز مربوط به افزایش سن موثر باشد.

11. می تواند به مبارزه با عفونت کمک کند

زنجبیل می تواند به کاهش خطر ابتلا به عفونت کمک کند. در واقع عصاره زنجبیل می تواند از رشد انواع مختلف باکتری جلوگیری کند.

طبق مطالعه ای در سال 2008 زنجبیل در برابر باکتری های دهانی که به التهاب لثه و پریودنتیت مرتبط هستند بسیار موثر است. این ها هر دو بیماری التهابی لثه هستند.

زنجبیل تازه همچنین ممکن است در برابر ویروس سین سیشیال تنفسی (RSV) علت شایع عفونت های تنفسی موثر باشد.

طرز استفاده از زنجبیل در غذاها

اگر می خواهید زنجبیل را به رژیم غذایی خود اضافه کنید، می توانید از طریق آنچه می خورید و می نوشید این کار را انجام دهید.

در اینجا چند دستور تهیه غذا و نوشیدنی آورده شده است :

  • مرغ با زنجبیل
  • مرغ با زنجبیل و سیر و گشنیز و نعناع
  • مرغ تند پرتقال و زنجبیلی
  • مرغ با لیمو و زنجبیل
  • دمنوش زنجبیل
  • آب زنجبیل ملیانی

خلاصه

زنجبیل مملو از مواد مغذی و ترکیبات فعال زیستی است که فواید قدرتمندی برای بدن و مغز شما دارد. این یکی از معدود غذاهای فوق العاده مغذی است که واقعا شایسته این اصطلاح است.

همچنین بخوانید : خواص زنجبیل برای دیابت

منبع : healthline