خواص چای گل یاس برای سلامتی بدن چیست؟

خواص چای گل یاس
خواص چای گل یاس

چای گل یاس (به انگلیسی : Jasmine Tea) نوعی چای با عطر و بوی شکوفه های گل یاس است. این چای معمولا بر پایه ی چای سبز تهیه می شود اما گاهی اوقات چای سیاه یا چای سفید به جای آن استفاده می شوند.

شکوفه‌ های گل یاس معمولی (Jasminum officinale) یا (Jasminum sambac) در کنار برگ‌ های چای در انبار قرار می‌ گیرند یا با چای مخلوط می‌ شوند و اجازه می‌ دهند عطر گل به چای منتقل شود.

از آنجایی که چای گل یاس به طور معمول از برگ های چای سبز تهیه می شود بسیاری از مزایای سلامتی قدرتمندی را که از نوشیدن چای سبز دریافت می کنید ارائه می دهد.

در ادامه این مقاله با فواید دارویی و درمانی چای گل یاس برای سلامتی بدن و همچنین عوارض و مضرات و روش های استفاده از آن آشنا می شوید. با سومیتا همراه باشید؛

فواید و مزایای چای گل یاس برای سلامتی بدن

1. سرشار از آنتی اکسیدان است

چای گل یاس مملو از ترکیبات گیاهی قدرتمندی است که به نام پلی فنول ها شناخته می شوند.

اینها به عنوان آنتی اکسیدان در بدن شما عمل می کنند و از سلول های شما در برابر آسیب رادیکال های آزاد محافظت می کنند. مطالعات آسیب رادیکال های آزاد را با بیماری قلبی و چندین نوع سرطان مرتبط کرده اند.

چای سبز گل یاس دارای پلی فنول های زیادی به نام کاتچین است.

یکی از کاتچین های قوی موجود در چای سبز اپی گالوکاتچین گالات (EGCG) است که با فواید بسیاری از جمله کاهش وزن و بهبود کنترل قند خون و همچنین سلامت قلب و دهان مرتبط است.

علاوه بر این نشان داده شده است که کاتچین های چای سبز مانند اپی گالوکاتچین گالات دارای اثرات ضد التهابی و کاهش دهنده چربی خون هستند که ممکن است خطر ابتلا به بیماری قلبی را کاهش دهند.

2. ممکن است به کاهش وزن کمک کند

نوشیدن چای گل یاس ممکن است با افزایش سرعت متابولیسم به کاهش وزن کمک کند.

در واقع مروری بر چندین مطالعه نشان می‌ دهد که چای سبز گل یاس ممکن است متابولیسم شما را 4 تا 5 درصد تسریع کند و چربی سوزی را 10 تا 16 درصد افزایش دهد.

در حالی که 4 تا 5 درصد ممکن است ناچیز به نظر برسد می تواند به معنای سوزاندن 70 تا 100 کالری اضافی در روز باشد.

خواص چربی سوزی چای گل یاس به محتوای کافئین آن و پلی فنل اپی گالوکاتچین گالات مربوط می شود. این ترکیبات همچنین ممکن است اثرات چربی سوزی یکدیگر را افزایش دهند.

3. می تواند از قلب شما محافظت کند

چای گل یاس سرشار از پلی فنول است که ممکن است به محافظت در برابر بیماری قلبی کمک کند.

در مطالعات حیوانی و لوله آزمایش نشان داده شده است که پلی فنول های چای از کلسترول LDL در برابر اکسید شدن محافظت می کند – فرآیندی که خطر ابتلا به بیماری های قلبی را افزایش می دهد.

کلسترول LDL اکسید شده به طور بالقوه مضر است زیرا احتمال بیشتری دارد که به دیواره شریان شما بچسبد و پلاک ایجاد کند. این می تواند رگ های خونی شما را باریک یا مسدود کند.

در یک مطالعه مکمل پلی فنول های چای سبز – که در چای سبز گل یاس نیز یافت می شود – تشکیل پلاک را تا 68 درصد در همستر کاهش داد. همچنین عوامل خطر بیماری قلبی مانند کلسترول LDL و سطح تری گلیسیرید خون را کاهش داد.

مطالعات دیگر مصرف چای را با کاهش خطر بیماری قلبی نیز مرتبط می‌ دانند.

به عنوان مثال تجزیه و تحلیل 5 مطالعه نشان داد افرادی که روزانه 3 فنجان (710 میلی لیتر) یا بیشتر چای سبز یا سیاه می نوشند به طور متوسط ​​21 درصد کمتر در معرض خطر ابتلا به بیماری قلبی هستند.

مطالعه دیگری نشان داد افرادی که روزانه 1 تا 3 فنجان چای سبز می‌ نوشیدند در مقایسه با افرادی که کمتر از 1 فنجان چای سبز می‌ نوشیدند 19 درصد کمتر در معرض خطر حملات قلبی و 36 درصد کمتر در معرض خطر سکته بودند.

4. باعث سلامت دهان و دندان می شود

چای گل یاس به طور معمول بر پایه چای سبز است که مملو از کاتچین است. کاتچین ها گروهی از پلی فنول ها هستند که ممکن است با از بین بردن باکتری های تشکیل دهنده پلاک مانند استرپتوکوک موتانس در برابر پوسیدگی دندان – یا سوراخ شدن دندان ها – اثر محافظتی داشته باشند.

در مطالعه‌ای روی 15 نفر محلولی حاوی کاتچین‌ های چای سبز استرپتوکوک موتانس را از تولید اسید در هنگام استفاده روی دندان‌ ها متوقف کرد. اسید بیش از حد می تواند مینای دندان شما – سطح سخت دندان های شما را فرسایش دهد.

مطالعه دیگری روی 30 نفر نشان داد که استفاده از دهانشویه مبتنی بر کاتچین چای سبز به مدت 1 هفته در کاهش پلاک های دندانی به اندازه دهانشویه های ضد عفونی کننده موثر است.

ناگفته نماند برخی از مطالعات نشان می دهد که چای گل یاس ممکن است با کاهش باکتری های ایجاد کننده بو با بوی بد دهان مقابله کند.

5. می تواند عملکرد مغز را تقویت کند

چای گل یاس دارای خواص متعددی است که می تواند به تقویت عملکرد مغز کمک کند.

برای شروع حاوی 15 تا 60 میلی‌گرم کافئین در هر فنجان (237 میلی‌لیتر) است – بسته به مدت زمانی که چای دم بکشد و چه نوع چای به عنوان پایه استفاده می‌ شود.

کافئین با مسدود کردن انتقال دهنده عصبی بازدارنده آدنوزین – یک ماده شیمیایی که سیگنال ها را بین مغز و بدن شما ارسال می کند – سیستم عصبی شما را تحریک می کند. به طور معمول آدنوزین به آرامش بدن شما کمک می کند.

علاوه بر این کافئین فعالیت مغز را افزایش می دهد و به آزادسازی سایر انتقال دهنده های عصبی تقویت کننده خلق و خو مانند دوپامین و سروتونین کمک می کند.

در مجموع این باعث می شود احساس هوشیاری و انرژی بیشتری داشته باشید و حافظه کوتاه مدت را بهبود می بخشد.

چای گل یاس همچنین حاوی اسید آمینه تیانین است که باعث آزاد شدن اسید گاما آمینوبوتیریک (GABA) می شود – یک انتقال دهنده عصبی مهاری که شما را در حالت آرامش و توجه قرار می دهد.

زمانی که تیانین و کافئین با هم مصرف شوند به نظر می رسد در تقویت عملکرد مغز موثرتر باشند.

6. ممکن است در برابر آلزایمر و بیماری پارکینسون محافظت کند

چای گل یاس مملو از پلی فنول های قوی است که ممکن است خطر ابتلا به آلزایمر و پارکینسون را کاهش دهند.

به طور خاص چای سبز گل یاس دارای اپی گالوکاتچین گالات بالایی است که ممکن است التهاب را سرکوب کرده و آسیب رادیکال های آزاد را خنثی کند – دو عامل کلیدی مرتبط با پیشرفت بیماری آلزایمر و پارکینسون.

مطالعات لوله آزمایش نشان می دهد که اپی گالوکاتچین گالات از تا شدن و جمع شدن نادرست پروتئین ها در مغز جلوگیری می کند. این می تواند خطر ابتلا به پارکینسون و بیماری آلزایمر را کاهش دهد زیرا پروتئین های نادرست تا شده ممکن است باعث التهاب شوند و به اعصاب مغز آسیب برسانند.

بررسی 8 مطالعه بر روی بیش از 5600 نفر نشان داد افرادی که به طور منظم چای هایی مانند چای سبز می نوشند – رایج ترین پایه چای گل یاس – نسبت به افرادی که چای نمی نوشند 15 درصد کمتر در معرض خطر ابتلا به بیماری پارکینسون هستند.

تجزیه و تحلیل 26 مطالعه روی بیش از 52500 نفر مصرف روزانه چای های سرشار از اپی گالوکاتچین گالات – مانند چای سبز – را با 35 درصد کاهش خطر ابتلا به اختلالات مغزی از جمله بیماری آلزایمر مرتبط دانست.

7. ممکن است خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را کاهش دهد

در سراسر جهان بیش از 422 میلیون نفر مبتلا به دیابت هستند.

دیابت نوع 2 شایع ترین نوع است و زمانی رخ می دهد که بدن شما نتواند به طور موثر از انسولین استفاده کند. انسولین هورمونی است که به انتقال قند از خون به سلول‌ها کمک می‌کند.

چای سبز گل یاس ممکن است خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را کاهش دهد. این حاوی ترکیب اپی گالوکاتچین گالات است که ممکن است به بدن شما کمک کند تا از انسولین به طور موثرتری استفاده کند و سطح قند خون را کاهش دهد.

تجزیه و تحلیل 17 مطالعه روی 1133 نفر نشان داد که مصرف چای سبز به طور قابل توجهی سطح قند خون و انسولین ناشتا را کاهش می دهد.

تجزیه و تحلیل دیگری از 12 مطالعه روی بیش از 760000 نفر نشان داد که نوشیدن 3 فنجان (710 میلی لیتر) یا بیشتر چای در روز با کاهش 16 درصدی خطر ابتلا به دیابت نوع 2 مرتبط است.

8. ممکن است خطر ابتلا به برخی سرطان ها را کاهش دهد

چای گل یاس سرشار از آنتی اکسیدان است که به کاهش آسیب رادیکال های آزاد کمک می کند و ممکن است دارای خواص مبارزه با سرطان باشد.

مطالعات آزمایشگاهی و حیوانی نشان داد که پلی‌ فنول‌ ها – مانند اپی گالوکاتچین گالات در چای سبز – اندازه تومور را کاهش می‌ دهند، مرگ سلول‌ های سرطانی را تحریک می‌ کنند و رشد و گسترش سلول‌ های سرطانی را سرکوب می‌ کنند.

در یک بررسی پلی فنول های چای سبز رشد و گسترش سلول های سرطانی مثانه را متوقف کردند و باعث مرگ سلول های سرطانی در تحقیقات حیوانی و لوله آزمایش شدند. با این حال مطالعات انسانی روی پلی فنول های چای سبز و سرطان مثانه نتایج متناقضی را نشان داد.

علاوه بر این یک مطالعه مشاهده کرد که نوشیدن روزانه 10 فنجان به اندازه ژاپنی (1.2 لیتر) چای سبز همراه با قرص های عصاره چای سبز عود سلول های سرطانی روده بزرگ را در افراد مبتلا به سرطان روده بزرگ تا 51.6 درصد کاهش می دهد.

علاوه بر این نوشیدن چای سبز با کاهش خطر ابتلا به سرطان پروستات و سینه مرتبط است.

اگرچه این نتایج امیدوار کننده هستند اما قبل از اینکه بتوان با اطمینان توصیه کرد مطالعات انسانی با کیفیت بیشتری در مورد چای گل یاس و خطر سرطان مورد نیاز است.

طرز تهیه و روش های استفاده از چای گل یاس در رژیم غذایی

چای گل یاس نه تنها بسیار سالم است بلکه خوشمزه است و به راحتی به رژیم غذایی شما اضافه می شود. دارای رایحه گلی معطر با طعمی شیرین و لطیف است.

این چای را می توان به صورت چای کیسه ای و برگ های خشک شده خریداری کرد. با این حال بهتر است برگ‌ های خشک را انتخاب کنید زیرا چای کیسه ای معمولا حاوی برگ‌ های شکسته و سایر قسمت‌ های نامطلوب گیاه هستند که می‌ توانند طعم چای را تحت تاثیر قرار دهند.

برای تهیه برگ ها به سادگی آن ها را به یک فنجان اضافه کنید و آب داغ با دمای 70 تا 80 درجه سانتیگراد را به آن ها اضافه کنید. از استفاده از آب جوش خودداری کنید زیرا می تواند طعم لطیف چای را از بین ببرد. بگذارید چای به مدت 3 تا 5 دقیقه دم بکشد سپس صاف کرده و سرو کنید.

عوارض و مضرات چای گل یاس

به طور کلی چای گل یاس فوق العاده سالم و بدون عوارض جانبی است.

با این حال حاوی کافئین است که ممکن است برای برخی افراد مشکلاتی ایجاد کند. عوارض جانبی مصرف بیش از حد کافئین شامل اضطراب، بی قراری و مشکلات معده است.

زنان باردار باید مصرف کافئین خود را محدود کنند زیرا ممکن است خطر سقط جنین را افزایش دهد.

چای گل یاس همچنین حاوی کاتچین است که می تواند توانایی بدن شما را برای جذب آهن از غذاها کاهش دهد. در مقادیر زیاد کاتچین ممکن است خطر کم خونی ناشی از فقر آهن را افزایش دهد.

با این حال این بیشتر در مورد افرادی که در معرض خطر کمبود آهن هستند از جمله زنان باردار، کودکان خردسال و افرادی که محدودیت های غذایی دارند صدق می کند.

گفته می‌ شود اگر در معرض خطر کمبود آهن هستید نوشیدن چای گل یاس را بین وعده‌ های غذایی به جای همراه با وعده‌ های غذایی در نظر بگیرید – یا حداقل یک ساعت بعد از غذا چای را بنوشید.

خلاصه

چای گل یاس یک چای فوق العاده سالم است که معمولا بر پایه برگ های چای سبز یا سیاه تهیه می شود.

سرشار از آنتی اکسیدان است و با فواید سلامتی چشمگیر بسیاری مرتبط است.

به عنوان مثال نوشیدن چای یاس ممکن است خطر ابتلا به بیماری های قلبی، زوال ذهنی و برخی سرطان ها را کاهش دهد. همچنین ممکن است به کاهش وزن، بهبود سلامت دهان و دندان و تقویت عملکرد مغز کمک کند.

بهتر از همه چای گل یاس خوشمزه است و به راحتی به رژیم غذایی شما اضافه می شود. سعی کنید چای گل یاس را به رژیم غذایی خود اضافه کنید تا از مزایای سلامتی چشمگیر آن بهره مند شوید.

همچنین بخوانید : خواص و مضرات چای رویبوس

منبع : healthline