رژیم گیاهخواری چیست؟

رژیم گیاهخواری چیست؟
رژیم گیاهخواری چیست؟

رژیم های گیاهخواری یا وجترین به ویژه در چند سال گذشته محبوبیت زیادی پیدا کرده اند.

مردم اغلب این روش غذا خوردن – تاکید بر مصرف غذاهای گیاهی بیش از غذاهای حیوانی – را بخشی از جنبش گیاهی می دانند.

دلایل زیادی وجود دارد که افراد رژیم گیاهخواری را انتخاب می کنند.

در ادامه این مقاله با انواع رژیم های گیاهخواری و اینکه گیاهخواران چه چیزهایی باید بخورند و چه چیزهایی نباید بخورند؟ آشنا خواهید شد. با سومیتا همراه باشید؛

چرا گیاهخوار شویم؟

سه دلیل اصلی وجود دارد که چرا کسی ممکن است تصمیم بگیرد گیاهخوار شود. اینها مربوط به بهداشت فردی و عمومی، محیط زیست و حمایت از حقوق حیوانات است.

مطالعات نشان داده است که محصولات حیوانی به ویژه محصولات تولید شده در مزرعه های بزرگی که حیوانات زیادی را نگهداری و تغذیه می کند (CAFO)، احتمالا حاوی مواد ناخواسته ای مانند آنتی بیوتیک ها هستند.

تحقیقات نشان می دهد که استفاده از آنتی بیوتیک در خوراک دام ممکن است منجر به ایجاد باکتری های مقاوم در برابر آنتی بیوتیک در انسان شود.

تحقیقات همچنین نشان داده است که رژیم های گیاهخواری می توانند باعث لاغری و کاهش وزن در فرد شوند. این رژیم های غذایی خطر ابتلا به چاقی و بیماری های مزمن مانند دیابت نوع 2، بیماری های قلبی و سرطان را کاهش می دهند.

از نظر زیست محیطی بسیاری از مردم به دلیل تاثیرات منفی دامپروری بر خاک و آب و هوا از آن حمایت نمی کنند.

به عنوان مثال کود و مواد مغذی حاصل از CAFO ها می تواند آب های زیرزمینی را آلوده کند. این ممکن است به اقیانوس راه یابد و به توسعه مناطق مرده کمک کند مناطقی در اقیانوس که زندگی به دلیل کمبود اکسیژن از بین رفته است.

علاوه بر این CAFO ها و حیواناتی که در آنجا نگهداری می شوند گازهای گلخانه ای تولید می کنند از جمله متان، اکسید نیتروژن و دی اکسید کربن. اینها به تغییرات آب و هوایی جهانی منجر می شوند.

برخی از افراد گیاهخواری را به عنوان راهی برای حمایت از حقوق حیوانات و همسویی با اخلاق شخصی خود انتخاب می کنند.

CAFO ها جمعیت زیادی از حیوانات را در خود جای داده اند که اغلب در شرایط ناسالم نگهداری می شوند و پس از یک عمر کوتاه کشته می شوند.

مردم همچنین نگرانی های اخلاقی در مورد صنایع لبنی دارند از جمله گرفتن شیر از گاوهایی که تازه زایمان کرده اند و مدت کوتاهی پس از تولد گوساله ها، آن ها را از مادر خود جدا می کنند.

برخی از افراد ممکن است دریابند که رژیم گیاهخواری برای خانوارشان مقرون به صرفه تر است یا ممکن است به سادگی طعم غذاهای گیاهی را به برخی از محصولات حیوانی ترجیح دهند.

تنوع زیاد رژیم گیاهخواری به شما امکان می دهد راهی برای غذا خوردن انتخاب کنید که با اخلاق و اهداف شما مطابقت داشته باشد.

گیاهخواران چند دسته هستند؟

1. رژیم گیاهخواری لاکتو اوو (Lacto-ovo vegetarian diet)

برخی افراد رژیم گیاهخواری لاکتو اوو را به عنوان سنتی ترین رژیم گیاهخواری تصور می کنند. در این رژیم شما گوشت یا ماهی نمی خورید اما همچنان تخم مرغ و محصولات لبنی را در رژیم غذایی خود استفاده می کنید.

پیشوند لاکتو به شیر گاو یا محصولات لبنی اشاره دارد که از واژه لاتین لاک گرفته شده و به معنی شیر است. فقط پستانداران مانند گاو و انسان می توانند شیر تولید کنند.

پیشوند اوو به تخم مرغ اشاره دارد و از واژه لاتین اووم به معنای تخم مرغ گرفته شده است.

پیروی از رژیم گیاهخواری لاکتو اوو شامل تخم مرغ، شیر، پنیر، کره، ماست، خامه ترش، بستنی و سایر محصولات لبنی در رژیم شماست در حالی که مصرف همه گوشت های حیوانی مانند گوشت گاو، ماهی و مرغ ممنوع می باشند.

برخی از افراد دلایل مذهبی یا فرهنگی برای انتخاب این رژیم غذایی دارند. به عنوان مثال افرادی که از آیین هندو و آیین بودا پیروی می کنند ممکن است از رژیم لاکتو اوو پیروی کنند.

2. رژیم گیاهخورای لاکتو (Lacto-vegetarian diet)

همانطور که پیشوند لاکتو نشان می دهد، رژیم گیاهخواری لاکتو یک رژیم غذایی است که شامل محصولات لبنی است.

این رژیم شامل محصولات لبنی مانند شیر گاو و غذاهایی است که با آن تهیه می شوند. این موارد می تواند شامل پنیر، کره، خامه ترش، ماست و بستنی باشند.

همه گوشت ها مانند گوشت گاو، مرغ و ماهی ممنوع هستند. همچنین تخم مرغ هم در این رژیم غذایی ممنوع است.

همانند رژیم گیاهخواری لاکتو اوو، افراد ممکن است دلایل مذهبی یا فرهنگی برای پیروی از رژیم گیاهخواری لاکتو داشته باشند. این رژیم در میان افرادی که پیرو دین جین، هندوئیسم و ​​بودائیسم هستند معمول است.

3. رژیم گیاه خواری اوو (Ovo-vegetarian diet)

رژیم گیاهخواری اوو فقط شامل تخم مرغ است.

علاوه بر حذف گوشت و ماهی یک رژیم گیاهخواری اوو مصرف کلیه محصولات لبنی و غذاهایی را که با استفاده از آن ها تهیه می شوند مانند شیر گاو، پنیر، کره، خامه ترش، ماست و بستنی ممنوع می باشد.

کسی که رژیم گیاهخواری اوو دارد ممکن است از تخم مرغ در پخت کلوچه، کیک و نان استفاده کند.

4. رژیم غذایی فلکسترین (Flexitarian diet)

رژیم غذایی فلکسترین ترکیبی از رژیم گیاهخواری و رژیم وگن است. این رژیم غذایی ضمن داشتن مقدار کمی از محصولات حیوانی بر فواید غذاهای گیاهی تاکید می کند.

این رژیم غذایی در درجه اول بر مصرف غذاهای گیاهی متمرکز است اما شامل برخی از گوشت ها و سایر محصولات حیوانی مانند تخم مرغ و لبنیات به میزان متوسط ​​است.

اصول اصلی یک رژیم غذایی فلکسترین شامل خوردن غذاهای گیاهی کامل، دریافت بیشتر پروتئین از گیاهان، محدود کردن شکر اضافه شده و غذاهای فرآوری شده در صورت امکان و استفاده از گوشت و محصولات حیوانی به صورت گهگاه است.

یک فرد فلکسترین از نظر فنی گیاه خوار محسوب نمی شود زیرا گاهی اوقات مقدار کمی گوشت می خورد. این خود فرد است که باید رژیم غذایی را متناسب با سبک زندگی خود طراحی کند.

5. رژیم غذایی پسترین (Pescatarian diet)

رژیم پسترین یک رژیم گیاهخواری است که تنها شامل ماهی می شود. پیشوند از واژه ایتالیایی pesce گرفته شده است به معنی ماهی.

کسی که رژیم غذایی پسترین دارد غذاهایی مانند ماهی تن، هلیبوت، ماهی سالمون یا سوشی مصرف می کند اما از مصرف گوشت های دیگر مانند گوشت گاو و مرغ خودداری می کند.

اینکه رژیم پسترین شامل محصولات لبنی و تخم مرغ باشد از فردی به فرد دیگر متفاوت است.

رژیم غذایی پسترین مزایای دریافت اسیدهای چرب امگا 3 سالم از ماهی و غذاهای دریایی را دارد. در غیر این صورت ممکن است این موارد در بعضی از رژیم های گیاهخواری وجود نداشته باشد.

6. رژیم غذایی وگن (Vegan diet)

رژیم غذایی وگن رژیمی است که کلیه محصولات حیوانی از جمله گوشت و ماهی، محصولات لبنی و تخم مرغ را به طول کامل حذف می کند.

برخی از افرادی که رژیم وگن دارند عسل را نیز کنار می گذارند زیرا توسط زنبورها تولید می شود.

اخلاق دلیل عمده ای است که برخی افراد رژیم وگن را انتخاب می کنند.

رژیم وگن صرفا بر اساس غذاهای گیاهی است. این شامل میوه ها، سبزیجات، غلات، مغزها، دانه ها و حبوبات از جمله لوبیا، نخود فرنگی و عدس است.

یک رژیم غذایی وگن ممکن است جایگزین های گیاهی برای محصولات لبنی مانند شیرهای گیاهی، جایگزین تخم مرغ گیاهی و جایگزین های گوشت گیاهی مانند توفو، تمپه، سیتان و جک فروت داشته باشد.

تمایز دیگر رژیم وگن با رژیم های گیاهخواری این است که تمایل دارد فراتر از گزینه های غذایی باشد و در زندگی روزمره فرد گسترش یابد.

به عنوان مثال کسی که از رژیم وگن استفاده می کند ممکن است از خرید محصولات مصرفی مانند لوازم آرایشی، پوشاک و کفش که از مواد اولیه حیوانی استفاده می کنند یا روی حیوانات آزمایش می کنند خودداری کند.

رژیم های گیاهخواری وگن از نظر برخی مواد مغذی ضعیف هستند. به همین دلیل پزشکان اغلب توصیه می کنند گیاهخواران مکمل های ویتامینی و مواد معدنی خاصی از جمله ویتامین B12، آهن، چربی های امگا 3 و روی را مصرف کنند.

نحوه انتخاب رژیم گیاهخواری

هنگام انتخاب اینکه کدام یک از رژیم های گیاهخواری برای شما مناسب است مهم است که عواملی مانند پایداری، هزینه و کیفیت غذایی را در نظر بگیرید.

بعلاوه در نظر گرفتن اینکه کدام تنوع با ارزش ها و اهداف شخصی شما مطابقت دارد عامل مهمی در تعیین میزان پایداری آن برای شماست.

اگر روشی برای غذا خوردن و سبک زندگی شما واقع بینانه نباشد و با آنچه برای شما مهم است همخوانی نداشته باشد حفظ آن بسیار دشوار خواهد بود.

آنچه در مورد انواع رژیم های گیاهخواری خوب است این است که شما می توانید تغییرات مختلفی را آزمایش کنید تا زمانی که نوع مناسب خود را پیدا کنید.

خلاصه

رژیم گیاهخواری یک رژیم غذایی گیاهی است که ممکن است بسته به نوع آن مصرف برخی از محصولات حیوانی را ممنوع کند.

رژیم های گیاهخواری می تواند سلامتی را بهبود بخشند، به حفاظت از محیط زیست و حمایت از حقوق حیوانات کمک کنند.

در رژیم گیاهخواری، مصرف گوشت ممنوع است اما ممکن است شامل تخم مرغ، ماهی، لبنیات یا ترکیبی از اینها باشد.

یک رژیم فلکسترین روی غذاهای گیاهی متمرکز است اما شامل مقادیر کمی از محصولات حیوانی از جمله گوشت است اما یک رژیم وگن به هیچ وجه محصولات حیوانی را شامل نمی شود.

انتخاب یک رژیم گیاهخواری می تواند مزایای سلامتی و اخلاقی بی شماری داشته باشد. بهترین رژیم غذایی برای شما به عواملی مانند کیفیت تغذیه، هزینه، سهولت استفاده و همچنین حفظ آن برای شما بستگی دارد.

منبع : healthline